Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

8500 военнослужещи ще бъдат освободени тази година

0 коментара

Осем хиляди и петстотин души ще бъдат освободени от Българската армия до края на тази година. Това съобщи началникът на управление "Личен състав" на Генералния щаб генерал- майор Любен Пандев.

Съкращенията в армията са във връзка с изискванията на План 2004 и разработените на тази основа промени във военната доктрина на Република България. Според цифрите във военната доктрина до 2004 г. съставът на армията трябва да бъде намален до 45 000 души за мирно време и до 100 000 за военно време. Според Пандев за тази година министерство на отбраната има осигурени финансови средства за предстоящите съкращения. В рамките на мирновременния състав на армията План 2004 предвижда 42 100 души да бъдат на подчинение на началника на Генералния щаб, а 2 900 на подчинение на министъра на отбраната, съобщи още Пандев. Той обясни, че представените данни представляват публичната част от План 2004.

До 2004 г. ще бъдат съкратени общо 21 755 военнослужещи. От тях 10 140 ще бъдат освободени от военна служба през 2003 г. и 3115 през 2004 г. Сред предвидените за освобождаване до 2004 г. най-много са сержантите общо 6735 души, следвани от гражданските лица, заети в БА - 6340, съобщи ген-майор Пандев.

Според представените данни за 2002 г. кадровите войници в БА трябва да бъдат общо 7696, а през 2004 г. цифрата трябва да достигне 10 916 души. Увеличаването на броя на кадровите войници е във връзка със заложеното във военната доктрина цялостна професионализация на войнишкия състав до 2010 г. Ген-майор Пандев посочи, че след приемането на новата концепция за набиране на професионални войници през 2000 г. броят на кандидатите и назначените е нараснал близо 3 пъти. Той изрази също така предположение, че предвид бързото увеличаване на броя на професионалните войници и реципрочното намаляване на наборните военнослужещи, още през 2005 г. парламентът ще се наложи да приеме документ, с който да бъдат съкратени крайните срокове за професионализация на военния състав на армията.

Според представените днес данни общо 1509 сержанти и офицери са придобили различни нива по владеене на английски език, 396 за владеене на френски и 313 за владеене на немски. Пандев също така съобщи, че към момента общо 1611 офицери, сержанти и граждански лица от системата на МО и въоръжените сили са получили образованието си в различни страни от НАТО. Като най голям брой е на обучаващите се в САЩ.

От висшия команден състав на БА 20 души са придобили квалификация в Москва, 23-ма в България и едва наполовина - 11 са получили необходимата квалификация в страни от НАТО. Той не се съгласи с критиките на редица американски експерти, според които обучените в САЩ не заемат необходимите длъжности в състава на армията. От общо 71 души, получили образование в САЩ, след завръщането си 49 са били повишени.

Ген-майор Пандев каза също така, че въпреки критиките в публичното пространство, България има една от най-добрите системи за подбор и оценка на кадри. Според него съществуващата в България многостепенна атестационна система и възможността кандидатът да иска преразглеждане на решенията на всяко стъпало създава необходимата безпристрастност и обективност.

Пандев съобщи днес пред журналисти, че очаква още през следващата седмица парламентът да одобри правото на пълнолетните донаборници да могат да подадат заявление, с което декларират, че ще отложат отбиването на наборната си служба след навършване на 27 години. В момента донабониците можеха да отложат редовната военна служба военната си служба само ако са все още студенти. Промените ще бъдат приети при разглеждането на второ четене на закона за отбраната и въоръжените сили, което се очаква да стане следващата седмица.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.