Абас предупреди за предстоящи безпрецедентни твърди стъпки скоро спрямо Израел и САЩ

Махмуд Абас

Палестинският президент Махмуд Абас заяви пред парламента на Организацията за освобождение на Палестина, събиращ се за първи път на пълно заседание от 90-те години насам, че планира да вземе безпрецедентни твърди стъпки скоро спрямо Израел и САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Пред стотиците депутати Абас каза, че продължава да се придържа към отхвърлянето на всякакво американско предложение за израелско-палестинско мирно споразумение след признаването от администрацията на Доналд Тръмп през декември на оспорвания Ерусалим за столица на Израел и решението за преместване на американското посолство там в средата на май.

"Това е напълно неприемливо", каза Абас пред членовете на Палестинския национален съвет при откриването на четиридневното му заседание на Западния бряг. "Ние няма да приемем тази сделка и няма да приемем САЩ за единствен  посредник", допълни той.

Абас каза още, че Саудитска Арабия продължава да подкрепя палестинските позиции. "Чухме много слухове, не им вярвайте", каза Абас. Неотдавна саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман каза, че палестинците трябва да спрат да се оплакват и да приемат онова, което им се предлага от администрацията на Тръмп.

Осемдесет и три годишният Абас заяви, че може да предприеме твърди стъпки в близко бъдеще в отношенията си със съседите, визирайки Израел, и със американците. Той не навлезе в подробности, а само каза, че те ще бъдат важни и с трайни последици.

Споделяне

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?