Абдулах Гюл отново се кандидатира за президент на Турция

Абдулах Гюл отново се кандидатира за президент на Турция

Управляващата в Турция партия "Справедливост и развитие" - АКП номинира отново външния министър Абдулах Гюл за президентския пост, което предизвика нови опасения за намеса от страна на влиятелната армия и съпротива от светските партии, предаде ББС.

"След консултации видях, че моята кандидатура за президент на републиката се подкрепя от моите колеги от АКП", заяви Гюл пред журналисти във вторник.

Той допълни, че е поискал срещи с лидерите на опозиционните партии, за да потърси подкрепа за кандидатурата си.

Гюл определи като "полезни и ползотворни" разговорите си с лидера на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели, но не каза дали тази партия ще подкрепи кандидатурата му, предаде Ройтерс.

Само преди четири месеца президентската кандидатура на Гюл предизвика остри реакции от страна на светски партии и организации, заради връзките му с исляма. Номинацията му предизвика намеса на армията, която изповядва светски принципи и се смята за пазител на “завета на Ататюрк”. Опонентите на Гюл не харесват и това, че съпругата му носи мюсюлманска забрадка.

В резултат на политическата криза през май и невъзможността на управляващите да прокарат през парламента избора на Гюл, се стигна до предсрочни парламентарни избори. Те бяха спечелени убедително от АКП, която обаче не разполага с необходимото мнозинство, за да променя конституцията.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган изрази желание да направи промени, които да доведат до пряк избор на президента на републиката от народа. В момента това прави парламентът на страната.

Според правилата на парламента, кандидатите трябва да обявят своето желание да заемат поста преди полунощ на 19 август, като първият тур на гласуване е на 20 август.

Една от основните опозиционни сили по-рано обяви, че няма да бойкотира вота, което означава, че парламентът може да събере мнозинство от две трети, за да бъде гласуването валидно.

Предишният парламентарен вот за Гюл беше невалиден, тъй като опозиционните партии го бойкотираха.

Най-голямата опозиционна партия – секуларистката лявоцентристка Републиканска народна партия, обяви, че все още е против кандидатурата на Гюл. “Гюл е съзнателен член на идеологически кръг”, заяви лидерът на партията Дениз Байкал пред СиЕнЕн-Тюрк.

“Турция ще се превърне в страна, в която политическите баланси бе променят твърде бързо, в която близкоизточната идентификация ще стане по- явна”, допълни той.

Четири месеца след приключилия с криза процес на президентските избори, Турция се върна в същата точка, коментира във вторник турският в."Радикал". Противно на посланията, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган може да търси съгласие с опозицията с издигане на повече от един кандидат на партията за президентските избори, бе взето решението Гюл да бъде единственият ѝ кандидат.

Функциите на президента са предимно церемониални, но той има право да налага вето на приети от парламента закони и на правителствени назначения, отбелязва ББС.

Сегашният президент Ахмет Сезер често предизвиква недоволството на правителството, като блокира негови инициативи.

Споделяне

Още от Балкани