"Аджибадем" придобива лечебни заведения в Сърбия

"Аджибадем" придобива лечебни заведения в Сърбия

"Аджибадем Сити Клиник" обяви подписване на споразумението за придобиването на Bel Medic Group и нейните дъщерни дружества, които са водеща частна медицинска група в Сърбия.

Сделката представлява 70% придобиване на Bel Medic Group от "Аджибадем Сити Клиник", дружеството чрез което "Аджибадем" реализира своите инвестиции в Източна Европа.

Стойността на сделката не се съобщава.

Bel Medic Groupима една болница и 5 медицински центъра в Белград. Компанията е основана през 1995 г. от д-р Ясмина Кнежевич и Милан Кнежевич. Групата е сред водещи доставчици на медицински услуги в сръбската столица.

Новата болнична група ще извършва своите медицински дейности под името "Acibadem Bel Medic".

Тази инвестиция увеличава общата бройка на болничната леглова база на "Аджибадем" до над 4200 легла в 22 болници в 5 държави. Очаква се сделката да бъде приключена в рамките на следващите три месеца.

"За нас е огромно удоволствие да разполагаме с шеста европейска болница на  "Аджибадем", която се намира в Белград. Като пряк резултат от новото ни партньорство с Bel Medic, ние ще прехвърлим своята експертиза и в Сърбия. Силно вярвам, че нивото на здравеопазване в Сърбия ще бъде вдигнато изключително високо в следствие на синергията, която предстои да създадем в Bel Medic", коментира сделката Мехмед Али Айдънлар, основател и председател на "Аджибадем".

Изключително сме доволни, че разширяваме сферата на медицинските си функции в Западните Балкани и вярваме, че ще има положително въздействие върху пазара на медицинските услуги в Сърбия, каза Ангел Ангелов, изпълнителен директор на "Аджибадем Сити Клиник".

"Стратегическото обединяване на двете структури ще даде резултат в установяването на здравеопазване от първокласен стандарт и ще допринесе за икономиката на Сърбия", заяви Ясмина Кнежевич, основател и изпълнителен директор на Bel Medic Group.

Юридическият съветник на "Аджибадем", който ръководи транзакцията, е Esin Attorney Partnership, член на Firm of Baker & McKenzie International и локален юрист консулт за Prica& Partners.

Ernst & Young действат като финансов и данъчен съветник на Bel Medic Group и нейните акционери. Юридическият съветник на Bel Medic Group за придобиването е Karanovic&Partners.

"Аджибадем Сити Клиник" е част от водещата медицинска структура в Турция. Веригата е част от базираното в Малайзия глобално публично дружество IHH Healthcare Berhad - лидер в предоставянето на висококачествени здравни услуги. IHH оперира в 10 страни (Малайзия, Сингапур, Турция, Индия, Китай, ОАЕ и др.), има 52 болници с 30 000 души персонал.

На българския пазар стъпва през 2016 г. и към момента обединява 4 болниции 4 медицински центърав София и Варна. В тях работят над 2500 медицински специалисти, 700 от които лекари. Групата разполага със 750 легла в България, модерно технологично оборудване и иновативни техники за комплексна диагностика и лечение, профилактика и спешни състояния.

За 2018 г. оборотът на двете най-големи болници на групата у нас "Аджибадем Ситик Клиник Токуда" и на сърдечно-съдовата "Аджибадем Сити Клиник" на Околовръстния път в София възлиза на близо 190 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?