"Аерофлот" задълбочи загубата си с близо 43%

Сн. ЕПА/БГНЕС

Чистата загуба на групата Аерофлот се е увеличила с 42.8 процента в края на първото тримесечие но 2020 г. спрямо същия период на миналата година до 22.48 млрд. рубли, съобщи ТАСС във вторник.

Коригираната  чиста загуба (без отчитане на непарична преоценка на валутни лизингови задължения) е достигнала 15.7 млрд. рубли.

Приходите на групата за отчетния период са се свили за тримесечието с 10.2 процента до 123.9 млрд. рубли, като с 9 процента до 102 млрд. рубли са намалели приходите от редовни полети.

Първостепенната мярка (за реакция на кризата в авиацията, започнала на фона на пандемията от коронавирус през март) е била да се намали капацитетът, което е позволило да бъдат ограничени загубите от намалялото търсене, когато пътниците започнаха масово да отменят и презаверяват полетите си, посочва групата. Компанията освен това е свила редица разходи, като изцяло се е отказала от рекламни събития. Ръководството е започнало преговори по преструктуриране на задълженията на авиопревозвача и води непрекъснат диалог с договорните партньори за подобряване на условията и опитимизиране на графика на плащанията.

Практически пълното спиране на полетите през април и май ще доведе до значително влошаване на финансовите резултати за второто тримесечие, предупреждава авиопревозвачът.

Общите задължения на Аерофлот към 31 март са се увеличили с 30 процента спрямо 31 декември 2019 година до 746.1 млрд. рубли.

Споделяне

Още от Бизнес