АЕЦ "Белене", хъба и фериботи обсъдиха Борисов и Медведев

Руският премиер говори за съчетаване туристическия потенциал на Черно, Каспийско и Азовско море

Борисов и Мдеведев разговаряха в кулоарите на Първия каспийски икономичесик форум, сн. МС

Изборът на стратегически инвеститор за възобновяването на строежа на АЕЦ "Белене", свършеното от българското правителство по проекта за изграждането на газовия хъб "Балкан", както и възможността за развитие на фериботни връзки между пристанище Бургас и руските пристанища Кавказ и Новоросийск за пътнически ро-ро фериботи. Това е обсъдил българският премиер Бойко Борисов с руския си колега Дмитрий Мевдевев, съобщиха от правителствената пресслужба в понеделник.

Медведев на свой ред акцентирал върху необходимостта да се обсъдят възможностите пред Русия и България, ако бъдат съчетани потенциалите на Черноморския и на Каспийския регион. Същата теза, но в допълнение с Азовско море, и в контекста на развитието на туризма и съвместни круизи. изказа Медведев пред Първия каспийски икономически форум, който се провежда в Туркменистан, в курорта "Аваза". Двамата с Борисов се срещнаха в кулоарите на бизнес форума

"Посещението ви тук, в Каспийския регион, доказва онова, за което разговаряхме с вас днес, че може да се опитаме да съвместим потенциала на черноморското измерение, и каспийското измерение, особено ако това носи дивиденти на държавите и народите в нашите страни и нека поговорим по тези въпроси", каза руският премиер след срещата пред медиите.

Борисов на свой ред отбеляза, че регионът "разполага с огромни възможности" и България, разположена от другата страна на Черно море, е "като вход към европейския континент".

"Ние винаги говорим само за газ, но трябва да се отчита, че търговските отношения, железопътният транспорт, автомобилните комуникации, морският транспорт, хъбовете, каквито има и в България, и в Русия северно от този регион, предполагат огромни възможности", каза още българският министър-председател.

Черно море "трябва да си остане море на мира, търговията, туризма, транспортните връзки", осигурявани от фериботи, яхти и газопроводи, каза Бойко Борисов.

На срещата си с Медведев Борисов изтъкнал интереса на страната ни за равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог с Русия, и който България се ръководим от своите национални интереси и общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО.

Все пак енергийната тема е доминирала срещата ,става ясно от съобщението на българската правителствена пресслужба. Борисов отбелязал, че България води политика, която е насочена към гарантирането на енергийната сигурност, както за страната ни, така и за ЕС. Той подчертал, че диверсификацията е важен елемент за гарантирането на сигурността на газовите доставки в ЕС и България работи активно по проектите за газови връзки със съседните страни. Премиерът Борисов обърнал специално внимание на сериозната работа на българското правителство във връзка с осъществяването на проекта за газоразпределителния център "Балкан“.

Обсъдена била и възможността за реализация на проекта АЕЦ "Белене“ при поставените от българската страна условия и процедурата, по която подаването на заявления за участие приключва на 19 август. Според Борсов, в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката. В този смисъл АЕЦ "Белене" може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона, смята българският премиер.

По думите му страната ни има интерес да бъде обсъдена възможността за развитие на фериботни връзки между пристанище Бургас и руските пристанища Кавказ и Новоросийск за пътнически ро-ро фериботи.
    
За  потенциала на съчетаването на потенциала на регионите на Черно, Каспийско и Азовско море Медведев говори малко преди това пред самия бизнес форум.

"Прекрасна природа, богата история и култура – всичко това позволява на Каспийския регион да заеме достойно място сред най-популярните туристически дестинации",  каза руският премиер и  отбеляза, че е възможно да се разработят круизни маршрути, включващи и Черно и Азовско море.

Във фокуса на дискусиитена бизнес форума е развитието на икономическото сътрудничество в Каспийския регион и създаването на условия за големи проекти.

В неделя Борисов каза, че България и Туркменистан ще обсъдят възможността за доставка на туркменски природен газ през трети страни.

За да може това да стане, трябва да се договори той да преминава през Русия, тъй като през Каспийско море не е разрешено да се изграждат газопроводи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?