АЕЦ "Козлодуй" опроверга да има проблем с генератора на V блок

Генераторите на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" работят нормално, съобщиха от ядрената централа в неделя по повод информация в публичното пространство, че "генераторът на V блок не е добре".

"Няма никакъв проблем в генератора на V блок. Основните и спомагателните съоръжения в атомната централа работят нормално", коментира директорът на централата Александър Николов пред БНР.

Двата блока работят със 100 процента натоварване на мощностите.

Директорът на НЕК Михаил Андонов потвърди, че енергийната система на страната е стабилна и във вторник България ще възобнови износа на ток за съседните страни.
На VI блок изолацията на ротора на генератора е по-ниска от тази на V блок, но въпреки това е стабилна и е 25 пъти по-висока от минимално допустимата граница, посочват от централата.

Причините са анализирани и ще бъдат отстранени по време на плановия годишен ремонт на блока.

Всички основни и спомагателни съоръжения на двата 1000-мегаватови блока в атомната централа също работят нормално и АЕЦ "Козлодуй" продължава да дава своя принос за стабилността на електроенергийната система на страната, без допускане на компромиси с безопасността, посочват в съобщението от АЕЦ.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?