АЕЖ-България: И след "Господари на ефира" журналистите ще имат нужда от защита

АЕЖ-България: И след "Господари на ефира" журналистите ще имат нужда от защита

Случаят с репортера от "Господари на ефира" Димитър Върбанов в никакъв случай не бива да компрометира защитата на журналистите от насилие. Това се казва в позицията на Асоциацията на европейските журналисти – България по повод разкритията на Mediapool от петък. Публикуваните записи от охранителни камери показаха опита на Върбанов да изиграе пред камерата, че се намира в тежко физическо състояние, след като бе избутан от разследван склад за храни във Велико Търново.

Поведението на репортера постави на заден план репортажа му за негодната храна, съхранявана от разследваната от него фирма. АЕЖ-България призовава общественото отношение към изпълнението на Върбанов пред камерата да не се прехвърля върху всички съвестни журналисти в страната.

"Заплахата от насилие е постоянна част от живота на разследващите журналисти и в повечето случаи е напълно реална. Разследванията често засягат сериозни интереси и авторите им са много уязвими. Само за последните две години двама разследващи журналисти бяха убити в страни от ЕС, който по принцип е сред най-безопасните места в света по отношение на сигурността на журналистите. В България също има случаи на заплахи за живота и други форми на натиск върху журналисти", напомня организацията.

АЕЖ допълва, че едва ли има журналист, който се занимава с разследване и да се чувства в безопасност.

"В същото време, разследванията на случаи на корупция и злоупотреби помагат за предотвратяване на незаконни практики, които ощетяват цялото общество. По тези причини е изключително важно да се реагира незабавно и остро при всеки сигнал за посегателство върху журналист. В много от случаите, институциите предприемат необходимите действия едва след реакция от журналистическата общност", каза асоциацията.

В същото време АЕЖ критикува поведението на Върбанов, защото то нанася "най-лошия удар, който може да получи професията - загуба на доверие".

"Доверието е основният капитал, с който разполагат медиите. Нито един журналист не бива да изопачава съзнателно фактите – това е точно обратното на онова, което трябва да прави. АЕЖ-България никога не би приела подобно поведение и в никакъв случай не би се съгласила, че то трябва да поставя петно върху цялата професия. Журналистиката има и ще продължи да има нужда от защита, тъй като тя брани обществения интерес. Никой няма да спечели, ако един случай се използва за дискредитиране на цялата професия и посветилите ѝ се смели хора", завършва позицията на АЕЖ-България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?