Аферата "Петреъс" се разраства към политическата власт и армията

Рухна кариерата на командващия частите на НАТО в Афганистан заради "особени" мейли до близка на семейство Петреъс

Дейвид Петреъс

Скандалът с разкритата любовна връзка на вече бившия шеф на ЦРУ генерал Дейвид Петреъс с неговата биографка Пола Бродуел се разраства и започва да взема твърде неприятни размери за политическата власт, като обхваща и американската армия, отбелязват големите световни медии, за повечето от които аферата е централна тема.

В скандала вече са замесени американският министър на правосъдието Ерик Холдър и генерал Джон Алън, командващ силите на НАТО и САЩ в Афганистан, пишат британският вестник "Дейли телеграф" и американският "Вашингтон пост".

Ерик Холдър, министърът на правосъдието на Барак Обама, е знаел още в края на лятото, че агенти на ФБР разследват връзката на Дейвид Петреъс с неговата биографка, пише британският вестник. Но информацията не е излязла извън министерството на правосъдието, въпреки че агентите на ФБР са открили поверителни информации на компютъра на Бродуел.

Смята се, че по време на любовната си връзка Петреъс е споделил имейли с поверителни сведения с Бродуел, припомня вестникът. Новината, че Холдър, който е приближен на Обама, е знаел за цялата история, но е мълчал, може да се окаже неудобна за преизбрания американски президент, отбелязва изданието.

Историята започнала да излиза наяве едва на 6 ноември, когато за нея научил Джеймс Клапър, директорът на американското Национално разузнаване. Именно той препоръчал на Петреъс да подаде оставка, допълва в. "Дейли телеграф". Когато били разпитвани от ФБР, Петреъс и Бродуел признали, че са имали връзка, но отрекли Петреъс да е съобщавал на биографката си поверителните информации, намерени на компютъра ѝ.

Бащата на Пола Бродуел твърди, че дъщеря му е жертва на опит да се прикрие нещо друго, добавя британското издание.

Приятели на Петреъс намекват, че може би има връзка между неговата оставка и планираната му поява пред комисия в Конгреса по-късно тази седмица във връзка с разследването на нападението срещу американското консулство в Бенгази на 11 септември, при което загина американският посланик в Либия.

Засега не е ясно какви са поверителните документи, намерени в компютъра на любовницата на Петреъс. Но в лекция в университета в Денвър в края на октомври тя намекна, че разполага с информация от вътрешен източник, че в американското консулство в Бенгази били затворени членове на либийска милиция.

Те се намирали в нещо като затвор на ЦРУ. Нападението срещу консулството било замислено с цел освобождаване на тези затворници, посочва "Дейли телеграф". Официалната версия досега беше, че нападението е извършено след протест срещу антиислямски филм, охулващ пророка Мохамед.

ЦРУ заяви, че тези твърдения на Пола Бродуел са безпочвени, добавя по темата друг британски вестник "Гардиън". Ако твърденията ѝ обаче се окажат верни, това ще е нарушение на решение на Барак Обама от 2009 г. Тогава американският президент лиши ЦРУ от правото му да задържа хора в тайни затвори, припомня британският вестник.

Комисията на Конгреса ще изслуша изводите за хода на разследването на нападението в Бенгази в четвъртък, припомня "Гардиън". Комисията беше призовала Петреъс да се яви пред нея и да даде показания.

Американският в. "Вашингтон пост" посочва, че приближени на Петреъс вчера са казали, че той не е имал намерение да подава оставка заради разкритата си връзка с Пола и взел това решение, едва когато станало ясно, че тя не може да бъде прикрита. Според други приятели на изпадналия в немилост генерал той бил много разстроен от скандала, посочва пък в. "Гардиън".

Аферата се разкри, след като друга жена, приятелка на семейство Петреъс - 37-годишната Джил Кели от Тампа, Флорида, се оплака от тормоз и заплахи от страна на Пола, която е ревнувала. Така се стигнало до разследването на ФБР за интимния живот на Петреъс и до откриването на поверителните документи в компютъра на Пола.

Джил Кели и съпругът ѝ Скот Кели са семейни приятели на Дейвид Петреъс и съпругата му Холи от 2009 г., когато Петреъс се мести да живее в Тампа, заставайки начело на американското Централно командване, посочва в. "Вашингтон пост". Двете семейни двойки са посещавали партита заедно и Джил Кели е работила известно време във военната база на Петреъс като доброволец.

Между Джил и Петреъс не е имало нищо повече от приятелски отношения, започнали с познанство на светски прояви, твърдят близки и на двамата, цитирани от в. "Вашингтон пост".

Тази пролет обаче Кели започнала да получава заплашителни имейли от анонимен имейл адрес. В писмата се твърдяло, че Кели флиртува с Петреъс. Тя била предупредена от анонимния изпращач да престане с ухажването си, ако не иска цялата история да бъде извадена наяве.

Тогава Кели се обърнала към познат от ФБР, който информирал свои колеги. Започнало разследване. В даден етап от него агентите на ФБР казали на Джил, че Пола е изпращачката на имейлите и тогава Джил им казала, че лично не я познава. Агентите от ФБР проучили и имейла на Пола и се натъкнали на съобщения от много личен характер, пратени от Петреъс. Първоначално те смятали, че някой е хакнал пощата на генерала и праща тези съобщения от негово име, преди да се изясни, че Петреъс е бил действително изпращачът.

През лятото Джил пък информирала генерала, че Пола я тормози и той пратил на биографката си имейл да остави Джил на мира.

Сега аферата придобива ново измерение, след като в нея се оказа забъркан и генерал Джон Алън, посочва в. "Вашингтон пост". Според високопоставен представител на Пентагона ФБР е открило в хода на разследването на аферата "Пола Бродуел" между 20 000 и 30 000 страници "потенциално неуместни" имейли между Алън и Джил Кели.

Джон Алън от военноморските сили на САЩ, наследи Петреъс на най-висшия команден пост в Афганистан през юли 2011 г.

Във връзка с това развитие е уведомен и американският министър на отбраната Лион Панета, който е на обиколка в няколко тихоокеански страни. Той заяви, че Алън ще остане командир на силите в Афганистан засега, докато се води разследването.

Това изказване на Панета не хвърля повече светлина върху естеството на разследването срещу Алън във връзка със скандала "Пола Бродуел", посочва в. "Вашингтон пост".

Часове по-късно стана известно, че президентът Барак Обама е замразил кандидатурата на генерал Джон Алън за главнокомандващ силите на НАТО и по този начин е сложен кръст на възходящата кариера на генерала.

По темата френският в. "Фигаро" припомня, че 40-годишната Бродуел е известна като бляскава, елегантна и борбена жена. Тя е специалист по борбата с тероризма и е посетила 60 страни по света. Навършила е 40 години миналия петък. На 18 години се чудела дали да се кандидатира за президентския пост или да стане специалист по международни отношения. Пола се запознала с генерал Петреъс през 2006 г., когато той е бил все още само специалист в борбата с тероризма и е посетил Харвард, за да се срещне със студенти.

Пола, която е завършила военната академия "Уест пойнт" , също като Петреъс, по онова време била докторант по публична администрация.

Първоначално тя се опитала да спечели доверието на генерала, като тичала сутрин с него. Пола признава, че сутрин ставала в 5 часа, за да има време да тича по 15 километра. Тя е женена за радиолог, майка е на 2 деца.

Междувременно Асошиейтед прес предаде, че във вторник агенти на ФБР са влезли тази нощ в жилището на Пола. Говорителка на бюрото е уточнила, че агентите са влезли в дома на Пола Бродуел в Шарлот, Северна Каролина. Говорителката Шели Линч е отказала да обясни какво правят агентите вътре.

На влизане, след като почукаха на страничната врата и им бе отворено, служителите на бюрото носеха нещо като картонени кутии, каквито често се използват при събиране на доказателствен материал. Един от агентите правеше снимки на сградата и гаража към нея под погледа на журналистите наоколо, посочва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят