Агенцията по инвестиции ще отговаря и за малкия бизнес

Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) ще бъде закрита. Дирекция в икономическото министерство ще поеме дейностите на агенцията по програма “Конкурентноспособност”, а останалите функции ще се прехвърлят към Българската агенция за инвестиции, която сега отговаря за големите инвеститори у нас. Това обяви икономическият министър Делян Добрев в парламента в петък.

Идеята за закриване на ИАНМСП се лансира от ГЕРБ от средата на миналата година, но от тогава не получава развитие. В четвъртък пък стана ясно, че шефката на агенцията Марияна Велкова си разписала хонорар от 17 хил. лв. през 2011 г. за работата ѝ по европроект. За цялата 2011 г. в агенцията си раздали бонуси от близо 130 хил. лева. ИАНМП разпределя парите по програма “Конкурентноспособност” за участие на български фирми на международни изложения, които постоянно са съпътствани от гафове заради лоша организация и недостиг на пари.

Министър Добрев каза в петък, че работата на агенцията е свързана основно с този проект. “Тя за съжаление до момента не е особено ефективна и ние правим промяна в устройствения правилник, с който междинното звено в агенцията за малки и средни предприятия да стане част от главна дирекция в Министерството на икономиката и енергетиката, за да се обединят функциите на двете места. Мисля, че това ще даде ефикасност на работата по оперативна програма “Конкурентоспособност", защото задачите ни са изключително амбициозни в тази сфера. В този смисъл тази основна отговорност на агенцията ще отпадне. Оттам нататък ще направим допълнителен анализ с останалите отговорности, които може би представляват между 20 и 25 процента общо от работата на агенцията дали да останат вътре в самата агенция като тя бъде намалена със щатове и персонал", каза Добрев.

Министърът допълни, че има идея за преместване на останалите функции в Българската агенция за инвестиции. Той допълни, че това е само идея и няма окончателно решение. Ако все пак се тръгне в тази посока, тогава агенцията за малки и средни предприятия ще се изпразни от съдържание.

На въпрос дали казусът с допълнителните възнаграждения на обща стойност близо 130 000 лв., получени в агенцията, би бил аргумент, министърът каза, че от това, което разбира, агенцията управлява проект за 28 млн. лв. и това са възнаграждения за екипа, който извършва дейностите по проекта. “Това е задължение извън обичайните задължения на служителите в агенцията и затова са взети парите. Те са взети по граждански договори, конкретно по изпълнение на този проект", каза той.

На въпрос дали няма да поиска проверка или например връщане на част от на парите, той каза, че проверката трябва по-скоро да бъде по отношение на това доколко добре са изпълнени дейностите и доколко са качествени продуктите, които са получени по този проект.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?