Ахмадинеджад предложи на Буш “ново разрешение”на кризата Иран - САЩ

Ахмадинеджад предложи на Буш “ново разрешение”на кризата Иран - САЩ

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад е написал писмо на Джордж Буш, предлагайки му “ново разрешение” на различията им, съобщи в понеделник ББС. Писмото ще бъде изпратено чрез швейцарското посолство в Техеран, което представлява американските интереси в Иран, е заявил правителствен говорител.

Ахмадинеджад предлага “ново разрешение за изход от международните проблеми и настоящата деликатна ситуация в света”, допълни той.

Това е първото писмо от ирански президент до американски лидер от иранската революция през 1979 г, припомня ББС.

От швейцарското посолство са потвърдили получаването на запечатан плик с размери А-4, адресиран до Джордж Буш, които те ще предадат възможно най-скоро.

Иранският говорител Голам-Хюсеин Елхам не уточни дали писмото споменава ядрените спорове, които в момента са една от основните дискусионни теми между Иран и САЩ.

Писмото се изпраща ден след като иранският парламент заплаши да се изтегли от договора за неразпространение на ядрено оръжие, ако се увеличи западният натиск върху програмата на близкоизточната държава. Изтеглянето ще означава, че програмата на Иран вече няма да може да бъде инспектирана от МААЕ.

Съединените щати обвиниха Иран, че иска да разработи ядрени оръжия – обвинение, което Иран яростно отхвърля.

Миналата седмица САЩ и други държави предложиха на Съвета за сигурност на ООН резолюция, призоваваща Иран да се откаже от обогатяването на уран или страната ще бъде изправена пред “други действия”.

Външните министри на страните членки на съвета плюс Германия трябва да се срещнат в Ню Йорк в понеделник вечер, за да обсъдят как да постъпят с Иран. Говорителят на иранския външен министър Хамид Реза Асефи заяви, че съдържанието ще бъде оповестено “в подходящото време”.

Кореспондентът на ББС коментира, че каквото и да е съдържанието на писмото, то е от особена важност, защото е първата комуникация на високо равнище между Иран и САЩ от почти три десетилетия. То се определя като смела стъпка на Ахмадинеджад и моментът на изпращането му е ключов – точно в момента, когато Западът се опитва да убеди Русия и Китай да подкрепят по сурови действия спрямо Иран.

Ахмадинеджад подсилва позицията си, че е склонен да преговаря с всеки, включително и с американския президент, за да избегне конфликт по ядрената тема, допълва кореспондентът на ББС.

САЩ и Иран нямат дипломатически отношения, откакто Вашингтон прекъсна връзките си с Техеран, след като през 1979 г. ирански студенти обсадиха американското посолство и взеха 52-ма американци за заложници.

Белият дом коментира, че “не знае” за писмото на иранския президент.

Споделяне

Още от Свят