Айхел призова Аржентина да бъде по-отстъпчива в преговорите за дълга

Германският министър на финансите Ханс Айхел призова Аржентина да бъде по-отстъпчива в преговорите с кредиторите за дълга си от 100 млрд. долара, по който страната обяви мораториум, ако иска отново да получи достъп до международните капиталови пазари, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Изказването на германския финансов министър бе направено след неговата среща с президента на Аржентина Нестор Кирхнер, чиято основна тема е бил мораториума върху аржентинския дълг.

Според Айхел Аржентина, която обяви мораториума по дълга си през декември 2001 г., трябва да предложи по-благоприятни условия на своите частни кредитори, за да се постигне споразумение за преструктуриране на дълга.

Това е първият случай, в който министър от Г-7 призовава толкова директно Буенос Айрес да промени предложението си, което направи на есенната среща на МВФ в Дубай. Латиноамериканската държава иска да обвърже подновяването на плащанията по дълга си с отказ от страна на кредиторите от 75 процента от стойността на тяхната първоначална инвестиция.

Почти всички притежатели на аржентински облигации отхвърлиха това предложение. Германия е сред страните, в които голям брой частни лица са инвестирали в аржентински облигации. Според Ханс Айхел става въпрос за 200 000 души, предимно дребни инвеститори, които са разочаровани от отношението на Аржентина към тях.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?