Министърът на отбраната на САЩ предупреди:

Ако Иран създаде ядрено оръжие, не изключваме военни действия

Техеран планира дългосрочно спиране на износа на нефт за ЕС

Ако Иран създаде ядрено оръжие, не изключваме военни действия

Ако американското разузнаване получи информация, че Иран разработва ядрено оръжие, САЩ ще предприемат всички необходими действия, за да спрат Техеран, включително и военни.

Това стана ясно от думите на щатския министър на отбраната Леон Панета, който участва в неделя в легендарното предаване "60 минути" по телевизия Си Би Ес.

Той прогнозира, че е напълно възможно това да се случи до 1 година.

"Съединените щати, и президентът го заяви ясно, не желаят Иран да създаде ядрено оръжие. Това е червената линия за нас. И очевидно е червената линия и за израелците, така че ние споделяме обща цел", заяви Леон Панета.

Запитан дали евентуалните мерки от страна на САЩ включват военна офанзива, той отговори: "Няма опции, които да са отхвърлени."

Междувременно иранският петролен министър Ростам Гасеми обяви, че петролните доставки до "някои страни" ще бъдат спрени скоро, предаде в понеделник Си Ен Ен. Изявлението му последва отказа на парламента в Техеран да приеме проектозакон, забраняващ износа на петрол за ЕС.

"Иран има пазар за износ на петрол и със съкращения на продажбите в Европа и няма да се изправи пред проблем в това отношение", коментира Гасеми пред местните медии.

Неотдавна ЕС реши да наложи ембарго за вноса на ирански петрол от 1 юли, за да принуди правителството да се откаже от предполагаемите си планове за създаване на ядрено оръжие. Това стана причина Техеран да изпревари влизането на забраната в сила с контраембарго.

През уикенда високопоставен депутат от иранския парламент обяви пред местната агенция "Фарс", че доставките на петрол за ЕС могат да бъдат преустановени за срок от 5 до 15 години, цитиран от "Берлинер цайтунг".

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?