Акция в Бургаско срещу претоварени камиони с дървесина, увреждащи пътищата

Акция в Бургаско срещу претоварени камиони с дървесина, увреждащи пътищата

Екипи на автомобилна администрация, бургаското пътно управление, полиция, жандармерия и гранична полиция започват проверки в област Бургас дали камионите, превозващи добивана в Странджа дървесина, не се претоварват и разрушават пътищата в региона. Това съобщиха от областната управа на Бургас след среща, инициирана от областния управител Вълчо Чолаков по сигнал на кмета на Малко Търново за увредени от такива тирове пътища в Странджа.

Две мобилни лаборатории ще са на разположение на проверяващите, за да теглят на място автомобилите с дървесина. При установени нередности ще се налагат глоби на нарушителите.

Като част от превантивните мерки за защита на пътната инфраструктура ще се работи и в насока изграждане на регламентирани площадки, на които да се извършва претоварването на материала.

Проверки ще има по целия път на дървесината- от отсичане на дървото до транспортирането ѝ до пункт за износ. Първото ниво ще е контрол от страна на горските служители за това, колко точно кубици се товарят в зависимост от различния дървен материал. Второто ще е от страна на пътните агенции и третото ще е в крайната точка, където отива дървения материал, обясняват от областната управа на Бургас.

Целта да предстоящите действия е да се създадат точни и ясни правила, които да отговарят на очакванията на обществото и в същото време да не нарушават правата на бизнеса.

"Инициирах тази среща, за да набележим конкретни действия и срокове, както и да изградим добра координация между всички институции, имащи отношение по темата. След като има сигнал за проблем той трябва да бъде проверен и при констатиране да бъде решен с ресурса на всички отговорни, а не отговорността да се прехвърля“, казва Вълчо Чолаков, цитиран в съобщението. 

Споделяне

Още от Бизнес