Актуална информация за ограничения в придвижването в Европа и по света

Турция въвежда забрана за шофьори от рискови страни и нови мерки на карантина

Актуална информация за ограничения в придвижването в Европа и по света

В цяла Европа и на редица места по света са предприети ограничителни мерки във връзка с коронавируса. Министерството на външните работи всеки ден – сутрин и вечер предоставя актуална информация по въпроса.

Естония затваря границите си

От 17 март Естония също затваря границите си за чужди граждани. Въвеждат се мерки, позволяващи на естонците или притежателите на разрешително за пребиваване да влизат в страната. Установени са и процедури за преминаване на националните граници по време на ограниченията.

Само граждани на Естония и жители на Естония с разрешение за пребиваване или право на пребиваване ще могат да влязат в страната в обозримо бъдеще, включително притежателите на така наречените сиви паспорти.

Чуждестранен гражданин, който няма симптоми на заболяването и чийто близък роднина е естонски гражданин или лице с право на пребиваване, може да влезе в страната под специално разрешение на полицията.

Чужденците, които трябва да влязат в Естония за международно военно сътрудничество, също ще получат достъп.

Международният превоз на стоки, включително за хранителни и медицински стоки, е разрешен за влизане в Естония. Ще бъде предоставен допълнителен достъп за хора, които предоставят жизненоважни услуги, като например доставчици на гориво.  

Руската авиокомпания "Аерофлот" ще спре полетите между Москва и Талин от четвъртък- 19 март до 30 април. Finnair, най-голямата авиокомпания във Финландия, отменя полетите до Естония от вторник- 17 март.

Турция въвежда забрана на шофьори на камиони от рискови страни

След разговор на посланика ни в Анкара от МВнР на Турция постъпи информация, че във връзка с пандемията COVID-19 по турските граници е в сила набор от мерки, който се прилага  по отношение на международните шофьори на камиони.

Посочените мерки предвиждат на шофьори - граждани на Германия, Испания, Франция, Дания, Швеция, Норвегия, Австрия, Белгия, Нидерландия, Китай, Иран, Ирак, Южна Корея, Япония, Италия, Тайланд, специален административен район Хонконг, Сингапур да бъде отказван достъп до турска територия и същите да бъдат връщани обратно като "нежелани пътници" (INAD).

В допълнение, изрично се споменава, че към момента България и Гърция не фигурират в този списък от страни.

Шофьори - граждани на трети страни, които са били в една от горепосочените държави през последните 14 дни, биват поставяни под карантина до изтичане на 14-дневния срок. След приключването на карантинния период и съответна медицинска проверка, която да потвърди липсата на симптоми на вируса, шофьорите биват допускани на турска територия. Управляваните от водачите камиони биват подложени на щателна процедура по дезинфекция и освобождавани след 6 часа.

Шофьори - граждани на трети страни, които не са били в нито една от горепосочените държави биват, допускани през турските граници след извършване на дезинфекция и карантинен престой от 6 часа. 

Например, ако шофьор – български гражданин, който не е бил в споменатите по-горе страни, ще бъде допуснат на турска територия след извършване на съответната процедура по дезинфекция. В случай, че същият е бил в някоя от изброените държави (например Италия), ще може да премине турската граница след 14-дневен карантинен срок и дезинфекция.    

Шофьори - турски граждани биват допускани през границите при положение, че не са развили типичната за вируса симптоматика и след подлагането им на специален медицински преглед и дезинфекция.  

Службата за национална сигурност в Израел следи мобилните телефони на заразените

Във връзка с превенцията на разпространението на коронавируса в Израел са въведени допълнителни мерки за затваряне на всички детски градини, значително намаляване на броя на служителите на работните места, ограничаване на обществения транспорт, намаляване на броя на пътниците в автобусите и влаковете.

Болница Хашарон в Петах Тиква ще бъде превърната в специална за справяне с коронавируса.

Налагат се по-големи ограничения на публичните събирания. 

Правителството на Израел одобри извънредни меркии разреши на Шин Бет – Службата за национална сигурност, да проследява мобилните телефони на заразените с коронавируса и на тези, които в последните 14 дни преди диагностицирането им са били в контакт с тях. Мярката ще бъде в сила за 30 дни и трябва да бъде одобрена от съответната парламентарна комисия в Кнесета.

Ливан затваря международното си летище в Бейрут от 26 март

В Ливан е обявено  извънредно положение от 15 март 2020 г. Задължение на гражданите е да не напускат домовете си, с изключение на случаи на особена необходимост.

От полунощ на 26 март се затваря международното летище в Бейрут, както и всички въздушни, земни и морски входно-изходни пунктове в Ливан. Мярката е в сила до полунощ на 29 март 2020 г. 

Иран – всички сухопътни граници са затворени

Към момента Иран няма отворени сухопътни гранични пунктове към съседни държави, които могат да бъдат използвани от български граждани за завръщане в България.

Въпреки обявената предстояща забрана на Катар за влизане на чужди граждани на територията на държавата Kатарските авиолинии продължават да изпълняват редовни полети веднъж дневно по маршрут Доха-Техеран-Доха.

Освен трите полета седмично в събота, понеделник и сряда до Франкфурт, авиокомпания "Иран Еър" осъществява три полета седмично в понеделник, сряда и петък до Париж и три полета седмично в неделя, вторник и четвъртък до Лондон.

Япония отменени са около две трети от международните полети

В периода от 15до 21 март 2020 г.са отменени около 60% от международните полети до и от Япония вследствие на пандемията от коронавирус и предприетите мерки от националните правителства.

Най-сериозно намаление на броя на редовните полети се очаква спрямо Китай (от 1600 на 150 полета), Република Корея (от 900 на 30),  Тайван (от 700 на 300), САЩ (от 520 на 480).

Очаква се да бъде намален броят на полетите до и от Хонконг, Тайланд и Макао.  

Налице е отмяна на полети и до Европа. Броят на полетите до дестинации в Италия е намален от 12 на 5. 

Япония е въвела степен 1 (повишено внимание) по отношение на пътувания до всички държави от Шенген. Към настоящия момент не са въведени ограничения по отношение на България. 

Република Южна Африка също въведе извънредно положение

Въведено е извънредно положение и в Република Южна Африка. От 18 март има забрана за пътуване от високо рискови страни - Италия, Испания, Германия, Иран, Великобритания, САЩ, Южна Корея и Китай.

Всички южноафрикански граждани са предупредени незабавно да преустановят всякакви пътувания от и до страни от ЕС, САЩ, Великобритания, Иран, Южна Корея и Китай.

Преустановява се издаването на визи на граждани на САЩ, Великобритания, Китай, Италия, Германия, Испания, Южна Корея и Иран.

На всички лица, които са били във високо рискови държави през последните 20 дни, ще бъде отказано да влизат на територията на РЮА.

От 16 март 35 от 53-те сухоземни гранични пункта и 2 от 8-те пристанища в РЮА се затварят.

От 18 март до края на Великденските празници - 13 април се затварят всички училища. Обсъжда се затваряне и на университетите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят