Албанските депутати в парламента в Прищина искат независимост на Косово

Шефът на депутатската група на Алианса за бъдещето на Косово Буяр Дуголи каза от името на колегите си, че инициативата за проекторезолюцията е "директна последица" от преамбюла на конституционната харта на бъдещото държавно обединение Сърбия и Черна гора, в която Косово фигурира като част от Сърбия.

Според него резолюцията е и реакция на това, че не се приема искането на косовския парламент ЕС да отхвърли преамбюла.

Трите албански партии в косовският парламент - Демократичният съюз на Косово на Ибрахим Ругова, Демократичната партия на Косово на бившия шеф на Армията за освобождение на Косово Хашим Тачи и Алиансът за бъдеще на Косово с лидер Рамуш Харадинай - са единни в повдигането на въпроса за независимостта на областта.

Предишни опити на албанските депутати да взимат решения, които утвърждават международната правосубектност и независимостта на Косово бяха отхвърлени от шефа на администрацията на ООН в областта Михаел Щайнер, който се позова на резолюция 1244 на Съвета за сигурност. Съгласно това решение на световната организация Косово е част от територията на Югославия, която се ползва с широка автономия.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: