Албанско село произвежда 900 т марихуана годишно със знанието на държавата

Жителите на албанското село Лазарат произвеждат незаконно, но с мълчаливото съгласие на властите, 900 тона марихуана годишно, съобщи радио Дойче веле в четвъртък.

В репортаж от селото, което се намира между планините в Южна Албания, Дойче веле посочва, че навсякъде в околността има полета с канабис. Почти всички 6000 жители на Лазарат живеят от производството на марихуана. Казват, че законите не важат в селото, а полицията изобщо не се мярка.

Албанският журналист Телнис Скучи казва, че дори и местните медии не стигат до там, където са проникнали репортерите на Дойче веле. "Имат един вид защитена зона, в която никой не смее да влезе. Срещу онези, които пробват, се стреля", твърди Скучи.

Екипът на Дойче веле е бил на гости на семейство Душку, което е в бизнеса вече 10 години. "Това е тежка, изтощителна работа, от март до декември садим, прекопаваме, после всеки втори ден поливаме, жътвата също не е лесна. Всичко правим сами", казва Замира Душку, която е нещо като главен майстор. За печалбата говори с неохота, но нейните работнички казват, че получават шест пъти повече, отколкото за "обикновена работа" в този край.

Има съмнения за връзки на местните жители с водещи политици и с наркокланове в Западна Европа. Италиански данъчни инспектори са наблюдавали от самолет плантациите в Лазарат, за да изчислят размера им и възможната печалба. Те изчислили, че местните селяни произвеждат 900 тона марихуана годишно. Пазарната цена на това количество е около 4,5 милиарда евро.

Полицията, която може да се срещне само в околните селища, миналата година е заловила едва 4 тона, което не е попречило на бившия шеф на полицията да се похвали с това пред журналисти.

Жителите на околните села са засегнати от това отношение на полицията. В махала на километър от Лазарат често достигат заблудени куршуми и местното население знае, че жители на Лазарат стрелят по някой неканен гост. Един човек разказал за Дойче веле, че бил ранен в ръката от заблуден куршум.

Замира Душку откровено казва: "Ако правителството искаше да спре производството, отдавна щеше да го направи. Държавата обаче има свои интереси, и тя самата печели от наркотиците."

Споделяне

Още от Балкани