Албанци искат сръбски район да стане презокеанска територия на САЩ

Албанци искат сръбски район да стане презокеанска територия на САЩ

Албанският Демократичен фронт за национално обединение (ДФНО) със седалище в Тирана поискаха от САЩ да отнемат от Сърбия Прешевската долина в Южна Сърбия, населена главно с албанци, и по този начин да попречат на Русия да строи канал Дунав-Морава-Вардар, пише скопският в. "Нова Македония", цитиран от БТА в четвъртък.

В писмо до бившия държавен секретар Хилари Клинтън ДФНО настоява след като отнемат от Сърбия Прешевската долина, САЩ да я обявят за своя презокеанска територия по модела на Панамския канал.

ДФНО, който има в логото си карта на Велика Албания, смята, че идеята за изграждане на канал, свързващ Дунав, Морава и Вардар, е "антиалбанска" и цели етническо прочистване на албанците по трасето му, за да може Русия да затвърди влиянието си на Балканите.

В писмото се казва, че с канала Дунав -Морава-Вардар ще се създаде воден път от Ротердам до Солун, който Русия ще монополизира, а това ще намали значението на английския Гибралтар и на турските Дарданели и Босфор, като отслаби международните позиции на тези две страни.

Организацията твърди, че идеята за такъв канал датира от 1913 г. Тогава кореспондентът на "Ню Йорк таймс" на Балканите съобщил, че американски и руски капиталисти са подписали в Санкт Петербург договор за строителство на канала. С него американците придобили правата върху Прешевската долина, пише "Нова Македония", като цитира части от писмото.

"Прешевската долина трябва да бъде върната във фокуса на интересите на САЩ като презокеанска американска територия, защото е толкова важна, колкото и Панамският канал, който е извън границите на Панама. На тази територия е нужно американско присъствие, както и на другите подобни територии", се казва в писмото.

ДФНО смята, че при решаването на проблема с Прешевската долина трябва да се спазва принципът на самоопределението и да се позволи на албанците от Южна Сърбия да имат последната дума с кого искат да живеят.

"Трябва да се сложи точка на експерименталната политика на Балканите", смята ДФНО.

Споделяне

Още от Балкани