Алексей Петров попаднал в НСС заради близост с борчески групировки

"Националната служба за сигурност (НСС) имала интерес да работи с хора, близки с борческите групировки и до сенчестия бизнес, които биха могли да изпълняват задачи. За такъв се прецени тогава Алексей Петров.“ Това каза в четвъртък началникът на отдел "Кадри" на НСС в периода от 1997 до 2003 г. Петър Петров.

Той бе призован в комисията за контрол на ДАНС, която от няколко заседание нищи кадровото развитие на Алексей Петров в службите. Бившият кадровик обаче не можа да бъде изслушан от депутатите, тъй като нямаше кворум за провеждане на заседание.

Пред репортерите Петров посочи, че не е имал информация, кой е направил предложението за назначението в НСС на един от най-личните по настоящем арестанти пред тогавашния ѝ началник ген. Атанас Атанасов.

Алексей Петров е бил служител на МВР, оценките са били много добри до този период и затова беше назначен, каза още съименникът му. Двамата са се виждали само веднъж при подписването на документите за назначението.

Бившият кадровик няма информация кой е направил предложението за награждаването на Петров. Аз такова предложение не съм виждал, как е станало награждаването му аз нямам представа, каза той. Ако министър вземе решението не виждам какъв проблем съществува, той е министър и винаги може да ги награди, допълни той.

На предишните заседания на комисията многократно бе повдиган въпросът, защо Алексей Петров е бил награден от министър Георги Петканов при положение, че не е направено подобно предложение от ръководителя на НСС, каквато е практиката.

Заповедите за освобождаването на Алексей Петров не са му връчени, защото той беше прострелян и всеки месец представяше болничен лист, каза още някогашният началник на отдел "Кадри".

Не можех да направя нищо, не можех да отменя болнични листове и това беше пречка да му бъде връчена заповед за освобождаване, каза Петров.

Споделяне

Още по темата

Още от България