Ал. Петров: В ДАНС действа организирана престъпна група

Ал. Петров: В ДАНС действа организирана престъпна група

Алексей Петров – Трактора се закани, че покрай делото срещу него ще стане ясно кой точно е "октоподът на прехода". Соченият за ръководител на организирана престъпна група за изнудване и рекет доктор по икономика, преподавател, бизнесмен, бивш служител на баретите и тайните служби обясни, че "ще стане ясно и как през последните 10 години определени хора от спецслужбите са използвали чужди посолства за елиминирането на хора". Той обяви още, че в ДАНС действа организирана престъпна група, но не подкрепи твърденията си с каквито и да е доказателства.

Петров говори пред медиите в четвъртък, след като бе доведен с конвой на съдебна охрана да свидетелства по делото на Румен Петков срещу германския разследващ журналист Юрген Рот.

"По време на делото ще се разбере и какво се случва в ДАНС, където продължава да действа организирана престъпна група", каза той и уточни, че става дума за изтичане на класифицирана информация.

"С много голямо удовлетворение посрещнах новината, че моето дело ще влезе в съда. Колкото по-бързо влезе, толкова по-бързо ще се разбере кой е октоподът на прехода. Редица поръчкови политици ме нарекоха "октопод на прехода". Аз нямам нищо против да бъде "октопод" в очите на политици, които разполагат с интелектуалния потенциал на риби", заяви Алексей Петров, преди да бъде отведен.

В свои публични изяви вътрешният министър Цветан Цветанов бе наричал бившия служител на НСС "емблематично лице на прехода".

Още през април обвиняем номер едно в България поиска от ареста да се разсекрети информацията, която предостави на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, за начина на функциониране на спецслужбите в България.

В писмото си до лидера на "Атака" Волен Сидеров той намеква, че е говорил за "използването от специалните служби на своеобразен модел за отстраняване на неудобните хора, а при необходимост – включително тяхното ликвидиране".

Тогава Сидеров обясни, че Петров "театралничи" и че е имал достатъчно време да разкаже нещата, които знае.

През ноември миналата година Петров отиде в комисията за контрол на ДАНС и разказа "страшни тайни" за работата на спецслужбите, част от които е бил и самият той. Петров отдавна настоява да се разсекрети стенограмата от заседанието. Той самият твърди, че ръководството на ДАНС по негово време е успяло да елиминира посттоталитарния модел на службите за елиминиране на конкуренция или опоненти чрез дискредитиране или физическо отстраняване, а новите шефове на агенцията го възстановяват.

В днешната си изява в коридорите на Софийския районен съд той обясни, че в ДАНС "продължава" да функционира престъпна група, което навежда на мисълта, че така е било и преди да дойде ГЕРБ на власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?