Алексей Петров не бил секретен, а кадрови офицер

Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, който в момента е обвиняем №1 в републиката като глава на престъпната група "Октопод", е бил назначен за пръв път в службите през 2001 г. като кадрови служител, а не като секретен. Това показва кадровото досие на Петров, съобщи в четвъртък пред репортери лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който е новият ротационен председател на комисията за контрол на ДАНС.

Фактът, че Петров е бил назначен в НСС през 2001 г. не е новост, но според известната досега информация той е бил секретен сътрудник до 2008 г., когато бе "осветен" като такъв. Срещу бившия вътрешен министър Румен Петков дори бе заведено дело за "осветяването" на Алексей Петров, но бе оправдан.

От изявлението на Сидеров мистерията около престоя на Петров в НСС отново се сгъстява. Не е ясно обаче дали председателят на комисията прави разлика между кадрови служител и агент под прикритие. Последният действително се назначава на щат, но този щат е секретен. Сидеров обаче твърди, че Петров е назначен за кадрови служител с чин капитан. "Оказа се, че по времето на Иван Костов, Симеон Сакскобугготски и Сергей Станишев в службите на кадрова работа са били хора, свързани с организираната престъпност", коментира Сидеров, чиято партия е най-верният съюзник на ГЕРБ.

Комисията е проучила кадровото досие на Петров, от което обаче не ставало ясно какви задачи са му били възлагани от НСС и впоследствие от ДАНС, затова ще бъдат изискани допълнителни материали, каза Волен Сидеров.

Алексей Петров, който бе арестуван на 10 февруари т.г. в рамките на операция "Октопод", твърди, че всичко, което е вършил, е било в качеството му на офицер под прикритие. Кадровото му досие обаче все още не е представено пред съда, който на последното си заседание посочи, че не може да се ориентира какви задачи са били възлагани.

Волен Сидеров съобщи, че Петров бил назначен за кадрови служител от вътрешния министър Емануил Йорданов по предложение на тогавашния директор на НСС Атанас Атанасов. И двамата ще бъдат извикани в комисията, за да обяснят какви са били мотивите им. Атанасов обаче заяви, че много факти се изопачават и дори да не е бил поканен от комисията, сам е щял да настоява да бъде изслушан. Той вече даде показания по делото "Октопод".

Разяснения пред комисията за несъстоялото се уволнение на Алексей Петров ще дават бившият вътрешен министър и настоящ конституционен съдия Георги Петканов и шефът на НСС по негово време Иван Чобанов. Както съобщи Mediapool на 9 април, през 2003 г. Петканов е издал две заповеди за уволнението на Алексей Петров, но и двете не са изпълнени, като формалната причина е, че предложеният за освобождаване бил в болнични. Това сочи официалната справка, предоставена на Mediapool от ДАНС. Георги Петканов обаче отрича да е издавал заповед за уволнение на Алексей Петров.

Следващият вътрешен министър Румен Петков, който сега е депутат от БСП, също има какво да обяснява. По негово време Алексей Петров на два пъти е бил преназначаван – през 2006 и 2007 година – тоест, преди и след уредената от секретния офицер среща на министъра с братя Галеви.

Едно обясненията за това е обективно – през 2006 г. МВР се девоенизира, а следващата година бе приет нов закон за МВР, което е наложило преназначения на целия щат.

Волен Сидеров добави, че Петров, който в цивилния живот се изявява като бизнесмен, консултант и преподавател в УНСС, е бил назначен в направления, работещи в областта на "икономиката, туризма и чуждите интереси." Той е бил кадрови служител, но би могло да е и на прикритие, защото е бил назначаван в бордове на фирми – "Кремиковци", "Лев Инс" и други такива, добави председателят на комисията за контрол на ДАНС. Заключи, че е практика служители на службите да се назначават в ръководствата на държавни и частни фирми.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?