Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съдът остави обвиняемите по делото "Октопод" в ареста

45 коментара
Съдът остави обвиняемите по делото "Октопод" в ареста

След почти 9-часово заседание Софийският градски съд (СГС) остави обвиняемите по делото "Октопод" - Алексей Петров и Марчело Джотолов - в ареста. Само по обвинението срещу Петров за разгласяване на класифицирана информация съдът прецени, че няма достатъчно данни. По всички останали обвинения според съда има обосновани данни за авторство, тъй като показанията на свидетелите не са разколебани.

Съдът смята, че става дума за мащабна престъпна дейност. Това мнение евентуално би могло да бъде ревизирано, ако бъдат представени писмени доказателства, че Петров е извършвал тази дейност по нареждане в качеството на секретен сътрудник на службите за сигурност. Засега обаче съдът преценява, че значимият обществен интерес надделява над презумпцията за невинност.

Съдът чете в продължение на час определението си, чиито мотиви приличаха повече на обосноваване на присъда, отколкото на мярка за неотклонение.

Три нови обвинения

По-рано през деня, когато съдът се събра, за да решава дали да уважи молбата му за освобождаване от ареста, прокуратура посрещна Алексей Петров с три нови обвинения. Освен досегашното обвинение, че през последните 10 години е организирал и ръководил въоръжена престъпна група за изнудване и силово събиране на дългове, бившият съветник в ДАНС е огласил държавна тайна и е принудил свой бивш съдружник да му прехвърли имот, твърди прокуратурата. Освен това обвинението за рекет, отправено за цялата група "Октопод", сега е отделено и насочено само към Петров.

Бившата барета обяви, че на 50-ия ден от зрелищното му задържане, срещу него няма нито едно доказателство. Прави се опит да се криминализират законните ми отношения с различни хора, заяви той пред съда. Според него в това дело "Октопод" няма, обвиненията са "въображаеми", а става дума за политическа саморазправа, поръчана от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Петров настоя да бъде освободен ареста, за да може да си изкаже тезите и да се чуе и неговата истина. Защитата на Алексей Петров многократно се оплака от "полицейщината" и заяви, че разчита на един безпристрастен съд, който да оцени доказателствата, такива каквито са, без да се поддава на натиск от страна на МВР и прокуратурата.

Прокуратурата от своя страна се яви с нови доказателства, които защитата трябваше да проучи на място, след като Алексей Петров прекара последните дни в Съдебната палата, за да чете какво е събрано срещу него.

Строго секретна справка открита в дома на Петров

Обвинението твърди, че в дома на бившия съветник от ДАНС е открита строго секретна справка за международен наркоканал, в която се споменавало и името на убития прокурор Николай Колев. Справката била подписана от тогавашния шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов и според обвинението няма законен начин, по който Петров да се е сдобил с нея.

Самият Атанасов, по чието време Петров е назначен за щатен сътрудник на НСС, е дал показания, според които на Петров почти не били възлагани задачи, а и от работата му нямало кой знае какъв резултат.

С дата 30 март са датирани показанията, дадени от Атанас Атанасов, както и от зам.-председателя на ДАНС Иван Драшков, който е в конфликт с Алексей Петров, писал е докладни срещу него до бившия премиер Станишев и преди година и половина бе махнат от агенцията, докато Петров беше съветник на бившия ѝ председател Петко Сертов.

Драшков и Атанасов са заявили, че Петров е работил като служител под прикрие за НСС.

Към момента не е ясно на какво се базира обвинението срещу Петров за разгласяване на държавна тайна, но се разбра, че е за документ на ДАНС, различен от този, който той като "лоялен гражданин" занесе миналата есен на премиера Бойко Борисов.

Обвинението за принуда е свързано Веселин Шотев, бивш съдружник на Алексей Петров, с когото навремето са се съдили, и който твърди, че Петров го е притискал да му прехвърли имот.

Миналия месец бившият съветник в ДАНС получи и обвинение за насилствено отнемане на имущество.

Защитата твърди за представители на властта забъркани с "Октопода"

По време на съдебното заседание в сряда защитата съобщи, че чрез СРС са получени данни за връзка на виден представител на изпълнителната власт с подсъдим по дело, с което се отчитаме пред ЕС.

Партиен лидер, подкрепящ Цветан Цветанов, бил свързан с лице, източвало "Кремиковци", посочи адвокат на Петров, но без да споменава имена.

Според сведения, получени със СРС, друг обвинен по групата "Октопод" - Николай Велков, говори за близостта си с висш магистрат, който държал 3-4 гласа във Висшия съдебен съвет (ВСС). Споменава се и друг действащ член на ВСС, стана ясно в съдебната зала.

Адвокатите се усъмниха, че ги подслушват

Адвокатите на обвиняемия, които твърдят, че прокуратурата не им дава да се запознаят предварително с новите доказателства, изразиха съмнения, че разследващите прилагат непозволени трикове. Адвокат Васил Василев заяви пред репортери, че може да са подслушвани, тъй като всеки път, когато уточнявали какви документи да извадят като контрааргументи и каква защитна стратегия да градят, имало контрадействия от страна прокуратурата с разпити на свидетели и набавяне на доказателства за блокиране на защитата.

"Тра-ла-ла"

В същото време адвокатите се опитаха да прокарат тезата, че разследващите са попаднали в собствения си капан, като са се хванали за данни от специални разузнавателни средства (СРС), правени в килиите на задържаните при операция "Октопод" между 10 и 18 февруари.

Бе обяснено, че 90 процента от СРС-тата съдържат псувни, "тра -ла -ла", песнички, преразкази на филми, "забавни квалификации за Бойко Борисов и Цветан Цветанов, с които все повече хора започват да се съгласяват", както и подмятания за един от прокурорите.

Прокуратурата цитира реплики от записаните разговори. Алексей Петров е засечен да се заканва: "Изляза ли на свобода ще ви избия всички", "Ако го хвана веднъж тоя Атанасов за гушата, нищо няма да остане от него", както и закани срещу един от обвинителите. Тия реплики не означават нищо, контрира адвокат Ина Лулчева, която защитава Петров. Наскоро и аз заявих, че искам да избия цялото Народно събрание заради един закон, който прие, но това не означава нищо, продължи Лулчева.

Защитниците на Петров добавиха, че единият от братята Дамбовци, които също са обвиняеми по делото, по време на престоя в килията е говорил нарочно за сейф в дома си и подвижна стена, зад която са складирани наркотици и проститутки, като в същото време повтарял "на-на-на", "тук няма начин да няма слушалки". По същото време в дома и офисите на Дамбовците, обвинени за източването на "Кремиковци", бяха извършвани обиски, които не откриха нищо. Братята са на свобода от 18 февруари.

Според прокуратурата, цитираща информация от СРС, Алексей Петров е казал: "Само да остана половин ден в килията с този прокурор, да видите какво ще му се случи". Никой в съдебната зала не уточни кой е заплашеният прокурор.

Единият от обвинителите по делото - Светозар Костов, който за първи път се явява по дело в София, заяви, че е учуден от начина, по който се води съдебното заседание.

"Активно мероприятие" с Пенгезов

На влизане в съдебната зала, където бе въведен под засилена охрана и с патерици, Алексей Петров заяви пред репортери, че не познава председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и намира за "активно мероприятие" атаката срещу него.

За Пенгезов се появиха съмнения, че визираният от вътрешния министър неназован магистрат, съпричастен към групата "Октопод". Пенгезов обаче отрече това, като от своя страна обвини в натиск шефа на ДАНС Цветлин Йовчев, в резултат на което Йовчев отрече да имат сигнал за корупция срещу Пенгезов, а Цветанов каза, че не визирал Пенгезов за връзки с "Октопода".

Алексей Петров коментира, че няма представа кой може да е магистратът, който може да е засечен в разговори с него, но заяви, че може да обясни всеки един от разговорите си, защото те са водени по работа. В дълъг период от време бе модерно да се консумират имена като моето, имаше такъв случай с бившия главен секретар на МВР и сега премиер, струва ми се беше злоупотребено и с името на президентската институция, каза Петров.

От представените на делото СРС-та също не стана кой е мистериозният магистрат, контактувал с Петров.

В същото време обвиняемиет призна, че познава съдията Стойко Стоев (бивш член на ВСС, махнат заради контакти с Красьо Черния -бел.ред.), но не е бил в позиция да упражнява натиск през някого. За такъв натиск през Стоев го обвини съдия Пенгезов, разказвайки за събития, станали по времето на бившия главен прокурор Никола Филчев, който бе в близки отношения с Алексей Петров.

Бившата барета отново нападна Цветанов. Той каза, в първите дни след задържането му по разпореждане на министъра по телевизиите са се разпространявали кадри с унизителния му арест, придружени от кадри на полуголи стриптийзьорки от клубовете, претърсвани в рамките на операция "Октопод". Петров напомни и това, че Цветанов му произнесъл 12-годишна присъда още преди да се гледат втората мярка за задържане.

Опитват се да криминализират работата ми като общественик

Алексей Петров използва появата си пред медиите, за да повтори още веднъж основните си защитни тези – че всичко, което е вършил, е било в качеството му на офицер под прикритие и че разправата срещу него е заради "посттоталитарния модел" на работа на спецслужбите, срещу който той се бори.

Петров пак припомни как отишъл да обясни "модела" пред парламентарната комисия за контрол на ДАНС, а след това имал служебна среща в кабинета на министър Цветанов и му казал, че ДАНС и МВР се използват за политически цели и че "партията не може да е над държавата." Освен това предупредил, че обществото е заблудено относно стратегията за противодействие на организираната престъпност и корупцията, която трябва да се представи пред ЕК.

Според него една от причините да бъде арестуван е да не разкаже пред медиите това, което е казал пред комисията за ДАНС.

Освен за националната сигурност, Алексей Петров е бдял за интересите на малкия и средния бизнес. Като такъв е написал писмо до министър Дянков от името на Съюза за стопанска инициатива.

"Говорих от името на две общности – малкия и средния бизнес и академичните институции. Не съм говорил като обикновен гражданин," заяви Петров.

"Прави се опит да се криминализира работата ми като общественик", коментира той.

Попитан за "изнесения" доклад на ДАНС, който предаде на премиера Борисов, Алексей Петров заяви, че не може да тълкува какви ще са последиците от това. Той посочи, че е предал доклада, защото е пишело, че е собственост на премиера. Няма да коментирам как съм го намерил и кой ми го е дал, от ДАНС никакви документи не съм взел и  изнасял, включително и некласифицирани, декларира Петров.

Сега разбирам, че някой се опитва да ми вмени, че съм изнесъл класифицирани доклади, коментира той твърдения на разследващите, че на басейна "Спартак" има едва ли не паралелно МВР, където се съхранява секретна информация.

Алексей Петров заяви още, че не познава и никога не се е срещал с Ахмед Емин, бивш шеф на политическия кабинет на Доган, който се самоуби през октомври 2008 г.

Алексей Петров и още шестима заподозрени бяха задържани при операция "Октопод" на 10 февруари, а на 19 февруари апелативният съд освободи петима от арестуваните, като остави зад решетките само Алексей Петров и Марчело Джотолов. Защитата на двамата обжалва тази мярка.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

45 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Адвокат
  #46

  съществено

 2. Ха-ха
  #45

  или не е баш кръсника?Май нищо не се промени откакто е в ареста?И мафия си има, и правителството беше изклатено от един гей за пореден път ... Изглежда Цв. Цв. се обърка с тази операция "Октопод", дано "Медузи"-те са по-професионални.

 3. Стопер
  #44

  Щото трябва лично да покрива следите, в т.ч. и на хората му в съдебната власт....

 4. Адвокат
  #43

  съществено

 5. Аз
  #42

  да не го пуснат, нали си плаща човека на некорумпираната съдебна система? Само дето не се казва таксата каква е.

 6. анти
  #41

  А Ники Амфетамина, под закрилата на Гиньо Ганев не само е на свобода, ами и си врътка лекарствените и други далавери из пазарджишко, казанлъшко и т.н.Несправедливо някак си! Трактора в ареста, а Амфетамина в бизнеса! Трактора с много обвинения, а Амфетамина чист като моминска пазва! Ама нали има личен омбудсман зад гърба си.Тракторе, Тракторе уж си голяма мафия, а пък един омбудсман да си нямаш! Язък! Който няма омбудсман, в пандиза!

 7. Джон силвър
  #40

  Ей, що болни хора минаха през милозливия български съд!

 8. 490
  #39

  Цв.Цв.взе да му идва нанагорно!

 9. невъзпитана
  #38

  в тая пропита от корупция държава на Цветанов да му е нанагорно. Лошото е, че гони количество, а не качество.

 10. зъл
  #37

  ами скоро очаквам да почне и да се насира и напикава в залата като маргинитесамо затова му давам 5 години

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.