Алексей Петров все пак е бил в делегация на Първанов

Алексей Петров е бил в бизнес делегацията, придружавала президента Георги Първанов при официалното му посещение в кралство Швеция през октомври 2007 г. Разкритието е публикувано в блога на журналиста Иво Инджев във вторник.

Името на Алексей Илиев Петров е част от списъка на българската делегация. Документът е на министерството на външните работи на Кралство Швеция. В него Алексей Петров, който бе арестуван през февруари при операция "Октопод" и в момента е под домашен арест в очакване на обвинителен акт, фигурира като представител на Съюза за стопанска инициатива.

В словесните престрелки през последните месеци за това кой е истинският политически покровител на "Октопода", неведнъж се появяваха информации, че Алексей Петров – Трактора е придружавал президента при негови посещения в чужбина. Президентството опроверга твърдения, че Петров е бил част от партийна делегация, с която Първанов като лидер на БСП е ходил в Китай.

Само преди ден Първанов коментира, че "най-логично е кандидатура на Алексей Петров за президент да бъде на Бойко Борисов". По думите му Петров и Борисов са бизнес партньори - "тоест имат си доверие от началото на прехода и си кореспондират дори в качеството му на премиера". По-рано вътрешният министър Цветан Цветанов пък заяви, че именно Първанов е политическият гръб на Трактора, който от своя страна отрича да е свързан с новия политически проект на Първанов.

"Аз съм казал - ако някъде съм се засичал с Алексей Петров в качеството му на служител на ДАНС, не на четири очи, това не означава, че имам отношения с него". Така отговори Първанов на въпрос имал ли е срещи с Алексей Петров на пресконференция в началото на април.

Тогава той прехвърли въпросите за Алексей Петров към "този, който му е имал доверието да направят съвместна фирма, който му е отишъл на крака по времето на атентата срещу него" и към "този, който го е назначил в ДАНС, и този, който е бил началник на ръководителя на ДАНС и който сега се опитва да бъде ментор на обществото".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?