"Алибаба" придобива най-големия доставчик на храна в Китай

"Алибаба" придобива най-големия доставчик на храна в Китай

Китайският гигант в интернет търговията "Алибаба груп" (Alibaba Group) подписа споразумение за изкупуването на останалите акции на най-голямата китайска платформа за
доставки на храна Ele.me. Сделката е за 9.5 млрд. долара, съобщи в. "Чайна дейли", цитиран от световните агенции в понеделник.

"Тази стъпка ще стане истински пробив в изпълнението на плана на компанията - от нова търговия към нова форма на потребление", пише в официалното изявление на вицепрезидента на Алибаба Чжан Юн. По думите му Ele.me ще даде възможност да се усъвършенства и създаде "необходимата инфраструктура за изпълнението на нова форма на търговия на дребно".

Според постигнатото споразумение основателят на платформата Чжан Сюйхао ще запази поста си на председател на Ele.me, а Чжан Юн ще стане негов генерален директор.

Експерти отбелязват, че една от причините за тази сделка е засилващата се конкуренция между телекомуникационните компании в Китай. Новата услуга на Алибаба ще се конкурира с онлайнплатформата за поръчки на храна и хранителни продукти "Мейтуан" (Meituan), която е собственост на най-голямата китайска компания в сферата на телекомуникациите "Тенсент" (Tencet).

Според наблюдатели "конкуренцията между лидерите на китайския пазар постепенно преминава от онлайн сферата в офлайн пространството".

Ele.me е основана през 2008 г. и по официални данни делът ѝ на китайския пазар е около 49 на сто.

Споделяне

Още от Бизнес