Алонсо се завръща във Формула 1 с "Рено"

Алонсо се завръща във Формула 1 с "Рено"

Само година, след като напусна Формула 1, двукратният световен шампион Фернандо Алонсо обяви сензационно, че ще се завърне през следващата година като пилот на "Рено". Испанецът има дълъг стаж с марката. Той състезава за "Рено" между 2003-06 година, когато начело на тима беше легандарният италианец Флавио Бриаторе. Тогава Алонсо спечели двете си титли в спор с Михаел Шумахер.

След това Алонсо направи едногодишен скандален престой в "Макларън", където се оказа в центъра на грандиозен шпионски скандал, а репутацията му бе накърнена от представянето на тогавашния дебютант Люис Хамилтън. Последва ново връщане в "Рено" за следващите два сезона. Сега това ще третото завръщане на испанеца за френския отбор.

"Рено" не разкрива продължителността на договора с Алонсо, но неофициалната информация, че той е подписал за два сезона. Идеята е испанецът да помогне с огромния си опит за разработването на болида на "Рено" за 2022 година.

Сделката с Алонсо бе предшествана от решението на Даниел Рикардо да напусне тима в посока "Макларън" за следващия сезон.

"Привличането на Фернандо Алонсо е част от плана на "Рено" да продължи с ангажимента си към Формула 1 и да се върне на върха", казва шефът на отбора на "Рено" Сирил Абитебул.

"Присъствие на Алонсо в нашия екип е страхотен актив на спортно ниво, но e такъв и за марката, към която той е много привързан. Силата на връзката между него, отбора и феновете го прави естествен избор. В допълнение към минали успехи, това е и проект за бъдещето. Неговият опит и решителност ще ни позволят да извлечем най-доброто един от друг, за да отведем отбора към върховите постижения, които съвременната Формула 1 изисква", коментира Абитебул.

"Рено" е моето семейство. Там са моите любими спомени във Формула 1 с двете ми титли, но сега гледам напред", каза Алонсо.

"Моите амбиции съвпадат с тези на отбора. Екипът има всички възможности да се върне на подиума, където искам да съм и аз", казва испанецът.

Споделяне

Още от Спорт

Къде му е мястото на Бойко Борисов?