"Алтернатива за Германия" е съгласна мигрантите да могат да стават германски граждани

"Алтернатива за Германия" е съгласна мигрантите да могат да стават германски граждани

Крайнодясната германска партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) заяви, че е съгласна хора да могат да станат германски граждани "без оглед на техния етно-културен произход". Това е обрат в позицията на партията, чиито лидери в миналото поставяха под въпрос възможността мигранти, идващи от страни извън Европа да бъдат интегрирани, предаде Асошиейтед прес.

Декларация, качена на сайта на партията и подписана от десетки нейни депутати, провъзгласява, че АзГ признава "безусловно", че хора, които съвсем наскоро са взели германско гражданство, имат същите права и задължения като онези семейства, живеещи в страната от векове.

Декларацията не отива толкова далеч, че да заявява, че мигранти или техни потомци принадлежат към "германския народ", националистическо понятие, което партията се стреми да реабилитира, и което се отнася до хора, които принадлежат към определен етнос.

Партията заявява също, че съхраняването на езика и традициите на "германския народ" е "напълно легитимна политическа цел", и че продължава да вярва в налагането на строги условия за гражданство, както и да се стреми да предотврати масова имиграция.

Споделяне

Още от Европа