Amazon се обръща към новите технологии при храните, доставяни вкъщи

Amazon се обръща към новите технологии при храните, доставяни вкъщи

Amazon проучва технология, която за първи път е била разработена за американската армия, за да произвежда вкусни готови ястия, които не е необходимо да бъдат замразявани. Компанията търси нови начини да се наложи на американския пазар за храни, оценяван на 700 милиарда долара.

Най-голямата в света верига за онлайн търговия обсъжда възможността да продава готови ястия, като говеждо задушено и вегетарианска фритата, още от следващата година, казаха представители на стартъпа, който предлага новата технология.

Ястията ще бъдат лесни за складиране и превоз, тъй като не изискват замразяване и биха могли да се предлагат доста евтино в сравнение с храната, която може да се вземе от ресторантите за вкъщи.

Ако изключително модерната технология за храни даде резултат и Amazon я приложи в голям мащаб, това ще бъде значителна стъпка напред за компанията, опитваща се да привлече повече клиенти на търговските хранителни вериги, които търсят варианти за бърза и лесна храна у дома.

Доставката на ястия ще е допълнение към услугата Fresh на Amazon, чрез която компанията от десетилетие доставя на клиентите си хранителни стоки у дома. Тази дейност също така може да се прибави към планираното придобиване от Amazon на Whole Foods Market Inc, възлизащо на 13,7 милиарда долара, както и към напълно автоматизирания супермаркет, който в момента се тества.

Изключително модерната технология за приготвяне на храна, известна като термична стерилизация, подпомогната от микровълни, или MATS, е разработена от учени във Вашингтонския държавен университет и е предложена на пазара от стартъп, наречен 915 Labs от Денвър.

Тя се състои в това запечатани пакети с храна да се поставят във вода под налягане и да се загряват с микровълни за няколко минути, според 915 Labs.

За разлика от традиционното обработване на храни, при което пакетите са в тенджери под налягане за около час, докато изчезнат почти всички бактерии и хранителни съставки, ястията, приготвени с новата технология, запазват естествения си вкус и състав, посочва компанията. Освен това могат да се съхраняват годни около година, което ги прави удобни за бизнес модела на Amazon за складиране и доставка.

Те явно виждат, че това е нещо, с което може да се направи пробив и дава възможност за уникалност на частния бранд, към която се стремят, казва Грег Спраг, бивш директор в Wal-Mart Stores Inc, а сега ръководител на стартъпа, който работи с технологията MATS. "Ще пробват продуктите сред клиентите си и ще усетят накъде ще тръгнат," допълни той.
Amazon отказа коментар

Компанията на Спраг Solve for Food планира да придобие машина MATS от 915 Labs, която може да прави 1800 пакета в час. Компанията иска да използва машината в нов център за иновации при храните в Северозападен Арканзас, близо до централата на Wal-Mart.

915 Labs също има връзка с Арканзас: компанията проектира говеждото задушено и другите ястия с готвач в Центъра за изучаване на храните Brightwater в Бентънвил.
Wal-Mart не коментира дали се интересува от технологията.

Технологията MATS се ражда от усилията на лабораториите на американската армия в Нейтик преди повече от десетилетие. Целта е да подобри качеството на храната за войниците, водещи боеве. Вашингтонският държавен университет, който е на пет часа път с кола от централата на Amazon в Сиатъл, получи финансиране от САЩ и стана център за проучване на MATS.

915 Labs уточни, че е създадена през 2014 година и е придобила активите на компания, наречена Food Chain Safety, която по-рано е работила по MATS преди да се сблъска с финансови проблеми през 2013 година.

915 Labs освен това лицензира оригиналните патенти от университета, посочи главният изпълнителен директор Майкъл Локатис, като сега ястията MATS на компанията очакват разрешително от службата на САЩ за храни и лекарства.

Освен продължаващата работа с американската армия, компанията е продала машини на австралийското правителство и на компании за храни в Азия.

"Те трябва да преминат към MATS, тъй като нямат такава верига за доставки на замразени продукти, каквато имаме в САЩ," каза Локатис, който е бил висш чиновник в министерството на вътрешната сигурност до 2013 година.

Amazon покани новосформираната компания в Сиатъл, след като научи за технологията MATS миналата година на парижкото изложение на търговия с храни SIAL, според Локатис.
През февруари Amazon изпрати екип във Вашингтонския държавен университет, който се срещна с Цзюмин Тан, ръководител на факултета по инженеринг на биологични системи и главен разработчик на технологията.

През март Amazon се присъедини към изследователи от университета и други компании в Сиатъл на учредителна среща на Industrial Microwave Alliance, според прессъобщение от университета. Мисията на групата е да ускори научно-техническия обмен при безопасността на храните, свързана с микровълновата обработка.

"Amazon тъкмо започна," каза в интервю Тан. "Те трябва да доставят ястия по домовете ... Наемат хора от хранителния сектор като луди," допълни той.

Не всеки вижда защо си заслужава да бъде купена системата MATS. Спорен някои специалисти пакетираните храни няма да са особено привлекателни за клиентите с високи доходи на Amazon, ползващи услугата Prime.

Наясно съм защо нови системи за преработка на храни, които увеличат срока на годност, са полезни за Амазон, казва Бентли Хол, главен изпълнителен директор на компанията за доставка на храни Good Eggs. "Трудно ми е обаче да разбера как това решение задоволява по-добре истинската потребност от прясно приготвена храна", допълва той.

MATS представлява само един начин, по който Amazon търси преднина в търговията с храни, за да изпъкне пред фирми от сектора като Kroger Co.

Освен това компанията подаде документи за търговска марка за комплекти с продукти за приготвяне на ястия "направи си сам" - стъпка, която понижи курса на акциите на Blue Apron Holdings Inc - но все още не е обявила подробности за плановете си за доставка на готови храни.

По БТА

Споделяне

Още от IT

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?