Амбицията на Георги Гергов била да направи коалиция БСП-ГЕРБ

Нинова предлагала компенсация на бизнесмена заради изгонването му от партийното ръководство

Амбицията на Георги Гергов била да направи коалиция БСП-ГЕРБ

Замесеният в “ЦУМ-гейт“ бивш член на ръководството на БСП Георги Гергов обяви в понеделник, че преди изборите е имал за цел партията му да направи управленска коалиция с ГЕРБ.

“Моята лична амбиция беше, след като имаме 2 милиона гласа за президента, да спечелим тези избори и тогава да направим коалиция с ГЕРБ и да водим държавата в правилен път”, каза той пред бТВ. Той призна, че в водил няколко разговора с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по тази тема.

Според Гергов такова управление в България е възможно, щом в Европа вече е правено.

“Борисов е израснал политик. Той е совалка, той е носител на мира в момента в Европа”, смята бизнесменът. Той отхвърли възможността да напусне БСП и да отиде в ГЕРБ, защото не бил предател.

“Ние водехме десет дни преди всички изцепки, които се случиха (в БСП по време на предизборната кампания – б.р.). Бяхме победители и в следващия момент започваме да говорим за Бузлуджа”, каза той.

За “ЦУМ-гейт” той каза, че това е затворена страница.

“Корнелия дойде в Пловдив инкогнито и после ме помоли да не обявяваме това по медиите. Срещна се с областния съвет и разговаряхме два часа. Не беше лицеприятно това, което си говорихме. Имам го на запис, но не е за обявяване”, каза Гергов.

Той обясни, че Нинова му е предложила “компенсация” заради махането му от ръководството на БСП.

“Корнелия ми каза: “Жоро, аз разбирам, че не си виновен, какво да направя, за да се компенсирам“. Аз обаче не искам компенсация, не искам БСП да е циркаджийска партия. Аз съм обиден от това, че така се постъпи с мен. Аз исках да направя добро. Излезе, че добро е вече трудно да се прави”, каза Гергов.

Според него “ЦУМ-гейт“ е “сериозна, добре подготвена схема“.

“Не успя да се компрометира главният прокурор. Атаките срещу него продължават. Ясно, че им пречи. Нищо не е станало. Можеше да се случи така, че той да си помисли, че аз го употребявам, и съм доволен, че излезе наяве, че не е било така и не съм участвал в сценария”, каза Гергов.

Скандалът ЦУМ-гейт избухна в края на април заради признанията на бизнесмена и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев, че Георги Гергов е организирал среща с Цацаров в ЦУМ. Сашо Дончев твърди, че на срещата Цацаров се е опитал да му окаже натиск чрез сплашване заради позициите на вестника и карикатурите на Христо Комарницки. Цацаров отрича това и казва, че Сашо Дончев се е опитал да окаже натиск върху течаща проверка в енергийния регулатор (КЕВР).

Заради скандала Георги Гергов бе подложен на натиск да напусне ръководството на БСП и накрая си подаде оставката. В крайна сметка червеният бизнесмен от Пловдив защити своя съгражданин Цацаров и отрече с половин уста твърденията на Сашо Дончев. Така главният прокурор се измъкна сух от скандала. Неговото мнозинство във Висшия съдебен съвет отказа да започне проверка срещу него. Преди ден съдебният инспекторат обяви, че прекратява проверката на случая, защото не е успял да разбере какво се е говорило на срещата в ЦУМ.

Сега Георги Гергов определи Изпълнителното бюро на БСП като “треторазрядно”.

"Какви са тези дечурлига там? Не може БСП да се управлява от такива младежи, рано им е, трябва да извървят пътя”, обясни Гергов.

Споделяне

Още по темата

Още от България