Първият бюджет на Тръмп:

"Америка на първо място" - повече пари за отбрана и по-малко за чужбина

"Америка на първо място" - повече пари за отбрана и по-малко за чужбина
Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще увеличи разходите за отбраната и ще намали  средствата за помощ за чужбина и защита на околната среда в първия бюджет на САЩ, изготвен от администрацията му.
 
Тръмп представи в четвъртък проектобюджет на стойност 1.1 трилиона долара, предвиждащ увеличаване с 54 млрд. долара на разходите за отбрана и съответно съкращаване на разходи в Държавния департамент, министерството на жилищното строителство и градоустройството, Агенцията за защита на околната среда и спиране на редица федерални програми.
 
"Това ще бъде бюджет, който поставя Америка на първо място и определя като "приоритет номер едно" сигурността на гражданите ни, защото без сигурност, не може да има просперитет", заяви Тръмп, цитиран от Асошиейтед прес. 
 
Средствата за министерството на отбраната се увеличават с 10 процента спрямо разходите за 2017 г. до 639 млрд. долара. Базисният бюджет е определен на 574 млрд. долара плюс 65 млрд. долара за текущи военни операции в чужбина. Повишаването на парите за отбрана е най-голямото от времето на президента Роналд Рейгън през 80-те години на миналия век. 
 
Министерството на вътрешната сигурност ще получи с 6.8 процента повече средства – 44.1 млрд. долара, включително незабавно 1.5 млрд.. за строителство на стена по границата с Мексико през текущата година, допълва ДПА. Следващата година за тази цел ще бъдат отделени 2.6 млрд. долара. 
 
Средствата за защита на околната среда са орязани с 31 процента, на дипломатическото ведомство - с 28 процента, а на министерството на жилищното строителство и градоустройството - с 13.2 процента. Над 3000 служители на Агенцията за защита на околната среда ще загубят работата си, а редица програми за борба с климатичните промени ще бъдат ликвидирани.
 
Финансирането на Корпорацията за обществено радио- и телевизионно излъчване (Corporation for Public Broadcasting), която подпомага финансирането на държавните радио и телевизия, е сведено до нула, както и парите на Института за музейни и библиотечни услуги, на Националната фондация за изкуства, за правна помощ за бедните, за помощ за отопление за хората с ниски доходи и други. 
 
Предложението предвижда и намаляване с 650 милиона на средствата за международни организации като Световната банка. 
 
Следващата фискална година в САЩ започва на 1 октомври и ще продължи до 30 септември 2018 година. 
 
Бюджетните планове на президента излагат приоритетите на администрацията, но трябва да бъдат одобрени от Конгреса и винаги търпят промяна в процеса, отбелязва Си Ен Ен. 
 
Проектобюджетът трябва да бъде одобрен и от Конгреса, където се очаква съпротива както от страна на демократите, така и от някои републиканци. 
 
Републиканците вече обявиха резерви към орязването на популярни политики, като проекти за чиста вода, субсидии за отопление и програми за безработни.
 
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който е на посещение в Япония, заяви в Токио, че очевидно нивото на разходите на Държавния департамент са достигнали равнище, което не може да издържи, имайки предвид свиването на финансите за дипломацията на страната му с 28 на сто.
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят