Америка настоя 56 страни да експулсират иракските посланици

България още не е реагирала на исканията на САЩ да бъде закрита мисията на Ирак и да се експулсира посланикът, каза днес заместник - министърът на външните работи Любомир Иванов.

Снощи Съединените щати поискаха от всички страни, в които има иракски посолства, временно да прекъснат дипломатическите си отношения с Ирак, да предприемат стъпки за експулсиране на иракските посланици и другите високопоставените дипломати на Багдад и да замразят сметките на посолствата, докато не бъде съставено ново правителство в Ирак, предаде ДПА.

Говорителят на Държавния департамент Ричард Баучър съобщи, че САЩ са отправили официално искане за това чрез посолствата си в страните, в които има дипломатически представителства на Ирак. България е една от тях. Според Държавния департамент иракски посолства има в 56 страни, а иракски секции по интереси - в 6 държави, включително в САЩ.

"Ние ще следим внимателно за реакциите на нашето искане", посочи Баучър.

Днес преди обед Русия, Франция, Германия и Холандия отказаха на искането.

Искането за прекратяване на дипломатическите отношения с Ирак и експулсиране на иракски дипломати е получено късно снощи, темата е още в процес на обсъждане, няма срок, в който България да вземе решение, стана ясно от думите на зам.-външния министър Любомир Иванов след днешното съвместно заседание на вътрешната и външната комисия към българския парламент.

"Решението ще зависи от анализа на всички фактори, от реалната заплаха, която биха могли да представляват иракските дипломати като евентуално присъствие тук, от преценката на ефекта от една такава стъпка във всички посоки", обясни Иванов пред медиите и посочи, че на такова предложение може да се отговори по много различни начини. Зам.-външният министър даде за пример Австралия, която е експулсирала иракските дипломати, без да прекрати дипломатически отношения с Багдад.

"Въпрос на наша преценка е на какво ниво ще проведем консултациите и какво решение ще вземем", заяви още Иванов в отговор на въпрос дали външно министерство ще се консултира с други държавни институции в България. Той поясни, че засега не се предвижда среща с иракския посланик.

По-късно на брифинг в МС, след заседанието на координационния център към Съвета по сигурността, Иванов коментира, че става въпрос за сондаж от страна на САЩ сред много широк кръг страни за мерки за ограничаване на дипломатическото присъствие на Ирак. Иванов съобщи, че въпросът е бил разгледан на заседанието и все още се анализира. Според зам.-външният министър анализът трябва да бъде извършен много внимателно от широк кръг експерти. "Това, което мога да кажа за момента е, че проучваме въпроса", каза Иванов.

Иванов отказа да отговори дали има искане за блокиране на иракски авоари у нас.

Пред журналисти американският посланик у нас Джеймс Пардю коментира, че САЩ не са поставили конкретен срок, в който до получат отговор от българска страна, но подчерта, че се надяват на положителен отговор.

Зам.министърът на МВР Бойко Коцев съобщи, че специалните служби наблюдават рисковия контингент в България и охраняват дипломатическия корпус. Той допълни, че се проверяват иракски дипломати за дейност, насочена срещу България и държавите съюзници в коалицията, но отказа да съобщи повече подробности. Коцев каза, че МВР няма данни в последно време в страната да с влизали членове на терористични организации.

В част от разпратените до 56-те страни писма с подобно искане, дипломатите, които трябва да бъдат експулсирани, са изброени поименно. На въпрос дали при нас е така или става дума за групово експулсиране, Иванов обясни, че писмото от Държавния департамент съдържало и двата елемента.

Запитан по време на редовния си брифинг снощи къде да отидат експулсираните иракски дипломати, говорителят на Държавния департамент каза, че това е техен проблем.

Русия обяви, че не е получила подобно официално искане от САЩ, но и да получи, ще откаже да го изпълни, защото то няма правна сила, заяви на брифинг външният министър Игор Иванов, цитиран от АФП. Заместникът му Александър Салтанов изтъкна, че Русия няма никакви намерения да прекъсва отношенията си с Ирак.

Говорителят на френското външно министерство Франсоа Ривасо съобщи, че Франция е отхвърлила искането на САЩ да експулсира иракските дипломати и да затвори посолството в Париж. Ривасо посочи, че според Франция подобно искане няма основание и няма да се съобрази с него.

Холандия също няма да изгони иракските дипломати, посочи говорител на министерството на външните работи. Холандия е част от предвожданата от САЩ коалиция за незабавното разоръжаване на Ирак. За момента не виждаме причина да удовлетворим искането на САЩ, отбеляза говорителят.

Същата формулировка използва и правителството в Берлин. "Запознахме се с американското искане. За момента такива мерки не се предвиждат", каза говорител на външното министерство, цитиран от АФП.

Преди новия призив на САЩ, много страни в Европа вече експулсираха отделни иракски дипломати заради това, че осъществяват шпионаж на тяхна територия. Сред тях са Германия, Унгария, Сърбия и Черна гора, Чехия и т.н. България все още не е предприемала подобни действия.

Според САЩ, след като на власт в Багдад дойде ново правителство, то ще назначи временни представители, които ще защищават интересите на иракския народ, а не на корумпирания иракски режим. Джеймс Баучър допълни, че САЩ са помолили другите страни да запазят документацията на иракските дипломатически представителства.

Вчера американският президент Джордж Буш нареди да бъдат замразени всички сметки на иракското правителство на територията на САЩ.

Предприемаме финансова офанзива срещу режима на Саддам Хюсеин , заяви американският министър на финансите Джон Сноу. В САЩ са били замразени иракски авоари на обща стойност 1,74 млрд.долара, уточни Белият дом. По-голямата част от тези средства според САЩ ще бъдат използвани за следвоенното възстановяване на Ирак и за предоставяне на хуманитарна помощ на иракското население.

Единайсет страни вече обявиха, че са блокирали иракски авоари на обща стойност около 600 млн.долара, предаде АФП. Тези действия били предприети в рамките на санкциите на ООН срещу режима на Саддам Хюсеин. Великобритания е замразила иракски авоари на стойност 400 млн.долара. Значителни суми са замразили и Бахамските острови /85 млн.долара/, Каймановите острови /20 млн. долара/ и Япония /над 14 млн. долара/. Останалите страни, които са решили да замразят иракските авоари, са Сенегал, Канада, Саудитска Арабия, Ливан, Холандия, Египет, Германия и Бахрейн.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?