Америка първа? Европа отвърна на Тръмп с пародийни клипове за второто място

България знае, че Русия е втора в сърцето на Тръмп, но пледира поне за десетото място

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Първа беше Холандия. Вдъхновени от посланието на Доналд Тръм, че Америка ще е първа (American first), местни комици сътвориха видеоклип, с който да убедят американския президент защо Холандия трябва да е втора. Примерът се оказа заразителен и за седмица дузина европейски държави, сред които България, влязоха в "надпреварата" със свои пародийни видеоклипове. Всички те са издържани в бомбастичния стил на Тръмп, демонстрирайки рядък случай на европейско единство чрез сатира – и самоирония.

Освен Холандия, заявка да са втори след Америка направиха Германия, Швейцария, Белгия, Дания, Литва, Люксембург, Португалия, Хърватия и др. (Цялата колекция е на сайта Who Wants to be Second)

Моделът бе зададен от холандското видео, представящо местни пейзажи и традиции, които биха допаднали на Тръмп, а глас зад кадър, имитиращ изказа на американския президент, обяснява защо. Сред нещата, които биха заинтересували Тръмп, са изброени езикът на Холандия, данъчният закон, вятърните мелници и Черния Пит – традиционен коледен персонаж, изобразяващ чернокожо момче, което придружава Дядо Коледа.

"Това е най-обидното, най- расисткото нещо, което някога сте виждали", казва гласът зад кадър и добавя: "Ще се се влюбите в него. Велико е".

Клипът е озвучен от живеещия в Холандия американски комедиант Грег Шапиро. Той стана истински хит в YouTube с пародийната си пресконференция в понеделник, на която се въплътява в образа на Тръмп и дава уроци как да изглеждаме като Тръмп в шоуто "Обединени Европейски щати".

Видеоклипът, с който Германия пледира за второто място, започва с възмущение, че Холандия се е сетила да поиска това първа. Нещата, с които германците се опитват за заинтересуват Тръмп, са популярният фестивал на бирата Октоберфест, опитът на страната в изграждането на стени и Хитлер, който "направи Германия отново велика".

"Германия иска да е втора", заявява гласът зад кадър и пояснява: "Защото ние сме силни, ние сме големи и кой, ако не ние, заслужава трети шанс?" Клипът е озвучен от Ян Бьомерман, водещ на телевизионното шоу "Neo Magazin Royale", който миналата година осмя в клип турския президент Ердоган, което предизвика дипломатически скандал между двете страни.

Особено остроумен е клипът на Швейцария. Тя се опитва да грабне сърцето на Тръмп с високите си планини (не е полска като Холандия), с това, че не член на Европейския съюз и е чиста. Различни кадри показват на Тръмп, че в Швейцария няма мексиканци. В същото време страната обича Русия – "построихме им курорта Сейнт Мориц". Швейцарците уверяват Тръмп, че също като него обичат да се отнасят лошо с жените: "Ще ви хареса. Не им позволихме да гласуват до 1971 г. На някои места дори до 1990".

"Вие обичате златото? Ние обичаме златото. По време на Втората световна война евреите ни го дадоха да им го пазим. Те никога не се върнаха – толкова странно – така че ние го претопихме, като фондю, нашето национално ястие", се казва във видеото.

Португалия казва на Тръмп, че има една непреводима португалска дума – "saudade" – комбинация от копнеж и носталгия и че именно това е чувството, което сега милиарди хора изпитват към Барак Обама.

Белгия подава маслинена клонка на Тръмп, съгласявайки се с коментара му от миналата година, че Брюксел е "адска дупка". Но го моли да погледне фламанскоговорящата северна част на страната, която е чиста и смята, че френскоговорящият юг е населен с "мексиканците на Белгия".

Люксембург се рекламира пред Тръмп по следния начин: "Ние имаме пари, много пари. И знаете ли какво, господин президент? Не трябва дори да плащате данъци. Никакви. Нула."

България също се включи в европейската "надпревара", но без да пледира за второ място. "Е, в нашия случай не молим България да е втора, защото знаем добре – Русия е втора, но се надяваме България да е сред първите десет държави, след като “Америка е първа”, а Русия втора в сърцето на американския президент", се казва в клипа, направен от "Господари на ефира".

Споделяне

Още от Общество