Америка вече загуби над 1000 войници в Ирак

С убийството на четирима американски войници в Ирак във вторник, по данни на Пентагона загиналите американски войници по време на 18 - месечната война там надхвърля 1000.

Над три четвърти от тях са загинали в бойни действия, като 647 са убити след 1 май 2003 г., когато президентът Джордж Буш обяви края на мащабните бойни действия в Ирак, предаде Си Ен Ен. Според изчисления на Си Ен Ен общо 1 129 военнослужещи от 15 държави са убити в Ирак.

Министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд обяви броя на жертвите, но заяви пред репортери в Пентагона, че офанзивата срещу тероризма "има своята цена".

Трябва да се отбележи, че цивилизованият свят дава хиляди жертви от дълго време насам, каза министърът и добави, че "стотици са убити в Русия миналата седмица".

Бунтовници контролират важни части в Ирак

Едновременно с това служители на ведомството казаха, че бунтовници контролират важни части от Централен Ирак и не е ясно дали американски или иракски сили ще успеят да наложат контрол там.

Доналд Ръмсфелд и председателят на Съвета на началник-щабовете генерал Ричард Майърс казаха на пресконференцията, че американската стратегия за превземането на крепостите на бунтовниците зависи от обучението и екипирането на иракските сили, които трябва да поемат нещата в свои ръце.

Генерал Майърс каза обаче, че иракските сили вероятно няма да са готови да се изправят срещу бунтовниците в тези райони до края на годината.

Изявленията са признание, че американците не успяха да сложат край на все по-умелата съпротива във важни райони, доминирани от сунитите и в някои шиитски анклави, посочва в коментар в. Ню Йорк таймс.

Във вторник в багдадския квартал Садр имаше ожесточени престрелки, след като шиитски милиции, верни на Моктада Садр прекратиха обявеното от тях примирие.

Кери: Войната в Ирак е "най-катастрофалния от многото грешни ходове"

В същото време кандидатът за президент на Демократическата партия на САЩ Джон Кери заяви, че броят на загиналите в Ирак американски военнослужещи премина "трагичния праг", предаде Асошиейтед прес.

Кери подчерта, че ръководството на страната трябва да вземе правилните решения за по-нататъшните си действия в Ирак, за да могат американските войски да се върнат у дома възможно най-скоро.

На среща с избиратели в Грийнсбъро, Северна Каролина, Джон Кери нарече войната в Ирак "най-катастрофалния от многото грешни ходове" на президента Джордж Буш.

Буш, който е на предизборна обиколка в щата Мисури, отхвърли критиката на своя съперник и го обвини, че непрекъснато сменя позицията си за войната в Ирак.

Риск за отлагане на изборите

Оценката на служителите подчертава също трудността на умиротворяването на Ирак навреме за изборите, насрочени за януари. Градовете, където бунтовници са установили най-голям контрол - Рамади, Фалуджа, Баакуба и Самара, са в т.нар. Сунитски триъгълник на запад и север от Багдад, където Саддам Хюсеин си остава популярен и много лоялни на него сили набраха мощ.

В американската администрация нараства безпокойството за планираните избори. Някои служители твърдят, че ако важни части от сунитските територии не бъдат овладени до януари, няма да е възможно да се състоят легитимни общонационални избори.

Отлагането им обаче ще разгневи шиитското мнозинство в Ирак. Става въпрос за избори за парламент, който да напише нова конституция идната година. Ръмсфелд предупреди, че насилието ще се засили с приближаване на изборите.

Ръмсфелд каза, че премиерът Ияд Алауи признава, че правителството му не може да позволи на бунтовници да контролират важни райони в страната, но и че ще му е нужно време, за да реши как да постъпи.

Други служители на американската администрация казаха, че САЩ са решили да позволят на Алауи да убеди бунтовнически лидери да участват във възстановителния процес в Ирак или, в противен случай, да си понесат последствията.

Според служителите все още няма решение дали американските сили да атакуват крепостите на бунтовниците. Предпочита се това да бъде направено от иракските сили, които бяха готови за такива действия миналия месец в шиитския свещен град Наджаф.

Но опитът на иракските сили за сигурност не е впечатляващ, въпреки че някои се сражаваха добре в Наджаф, казаха американски служители. Близо 95 000 войници са обучени и екипирани според изискванията на американското командване. Генерал Майърс каза обаче, че те няма да са готови до края на годината да се присъединят към американските сили в каквато и да е атака срещу убежища на бунтовници и след това да поддържат мира.

САЩ и Ирак разработват стратегия за завземане на градове

За да се спечели време, каза генерал Майърс, главнокомандващия американските сили в Ирак генерал Джордж Кейси разработва с иракското правителство стратегия за превземане на градовете. Майърс каза, че тази стратегия включва опити за изолиране на някои общности, отнемане на възможността на бунтовниците да се превъоръжат и ограничаване на нападенията срещу американските сили. Той каза, че се предвиждат също условия за успешна употреба на сила на по-късен етап - военен израз, който означава подготовка за сражения чрез бомбардиране на убежища и оръжейни складове и насърчаване на жителите да дават информация за местоположението на бунтовници, пише Ню Йорк таймс.

През уикенда генерал-лейтенант Томас Мец, командващ сухопътните сили в Ирак, каза за Асошиейтед прес, че американска атака може да има през следващите четири месеца.

Генерал Батист и други командири дадоха оптимистична оценка, като отбелязаха, че посланията в петъчните молитви стават все по-умерени, а американските сили продължават да оказват натиск върху врага, като в същото време помагат на иракчаните с възстановяването.

Необичаен ход за Пентагона, който избягва да посочва брой на убити противници като измерение за успех, е изявлението на Ръмсфелд, че американските и съюзнически сили вероятно са убили между 1500 и 2500 бунтовници миналия месец.

Други американски служители обаче са по-песимистични за вероятността от възвръщане на контрола върху тези райони. Един отбеляза, например, че атаките срещу американските сили са се увеличили до 2700 през август от 700 през март.

Генерал Майърс признава, че американските сили са изправени пред твърд и приспособим противник. "Врагът става все по-умел в усилията си да дестабилизира страната", каза той.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: