Американската "Холтек" с интерес към отработеното гориво на “Козлодуй“

Американската "Холтек" с интерес към отработеното гориво на “Козлодуй“
Има значим американски инвеститор, който проявява интерес към подкрепата на дейности, свързани с обработката на използваното ядрено гориво от АЕЦ “Козлодуй“, съобщи пред журналисти във вторник посланикът на САЩ в София Джеймс Уорлик. Той обаче не коментира дали това е значителната инвестиция, за която преди седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че ще бъде обявена в най-скоро време.

По думите му темата за отработеното ядрено гориво е комплексна и изключително важна за България, а американските технологии в тази сфера са най-напреднали и модерни.

Важно е не само да се генерира ядрена енергия, но и да се знае много ясно какво се прави с отработеното гориво, добави посланикът.

Уорлик не даде повече детайли по офертата на американския инвеститор, който бил провел много “положителни разговори с българското правителство в тази насока“.

По-рано посланикът бе съобщил за интерес на американски фирми и към проекта за изграждане на национално хранилище за средно и ниско радиоактивни отпадъци, което по план трябва да се изгради до 2015 г.

От АЕЦ "Козлодуй" уточниха пред Mediapool, че на 6 октомври американската фирма "Холтек" е представила технология за временно съхранение (до 100 години) на отработено ядрено гориво (ОЯГ) от блокове с реактори ВВЕР-1000 по сух способ. Не е разглеждан въпросът за преработката на ОЯГ, заявиха от ядрената централа.

Дружеството уточни, че действащата в страната стратегия за безопасно управление на отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци не предвижда внедряването на технология за преработка на ОЯГ на територията на страната и никога не са правени постъпки или разговори на тази тема.

Към момента отработилото ядрено гориво от АЕЦ “Козлодуй“ се извозва обратно в Русия, където използваната суровина се преработва и високорадиоактивните отпадъци се съхраняват. Те обаче трябва да се върнат обратно в България. Това е заложено в действащия договор до 2020 г. с руската компания ТВЕЛ.

Като оцени положително постигнатия от България напредък в енергийните теми, американският посланик изтъкна “отличната“ работа на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Трайчо Трайков за подписаното споразумение с Гърция за изграждането на междусистемната връзка, по която в бъдеще ще може да се доставят до 1 млрд. куб. м газ годишно или една трета от потреблението ни.

Уорлик определи като “окуражаващи“ действията по изграждането на същата връзка с Турция, което е “първата стъпка за построяването на Южния газов коридор“.

“Това показва, че “Набуко“ става реален и се радвам да видя, че България заема водеща роля в проекта“, каза Уорлик.

“Бил съм често критичен, но днес посланието ми е положително“, заяви посланикът.

Изявлението идва дни, след като руски медии за пореден път определиха България като препъникамък за реализацията на проекта за газопровода “Южен поток“, тъй като бавела решението си за включване в проекта. В същото време предстои визита на шефа на “Газпром“ Алексей Милев в Румъния, където ще обсъди възможности за преминаване на трасето през нейна територия.

Според неофициална информация “газпромовска“ визита се очаква преди това в България, като традиционно “румънската“ карта със заобикалянето на страната ни се пуска в употреба.

Уорлик заяви, че пред България има трудни решения, които трябва да се вземат в следващите месеци в сектора на газа и ядрената енергетика. Според него страната осъзнава, че тези решения са изключително важни и са за десетилетия напред. Той припомни, че решението за ядреното бъдеще на България трябва да е базирано на икономическа обосновка и да гарантира сигурността на енергийните доставки за страната и региона.

В същото време Уорлик припомни, че България още години напред ще е зависима от руските енергийни доставки и затова връзките между двете страни са изключително важни. “Русия е надежден доставчик на ресурси не само за България, но и за останалите страни“, отбеляза дипломатът.

Той отново акцентира върху възможностите на страната да е лидер при възобновяемите енергийни източници и припомни, че американската AES е готова веднага да започне да строи соларен парк край Силистра с мощност 80 МВ, стига правителството да промени законодателството в сферата на алтернативните енергоизточници, хармонизирайки го със световните практики.

Уорлик пак посочи, че при забавяне AES може да направи инвестицията си другаде и “ще е жалко за България, защото ще се размине с най-голямата слънчева електроцентрала в региона“.

Стана дума и за намеренията на американската “Шеврон“ да търси шистов газ в Североизточна България, като интерес проявявали и други американски компании.

“Очакваме решението за конкурс да се вземе скоро, тъй като се разглеждат опции за търсене и в Румъния и Полша, а специалистите и технологиите за проучване за шистов газ са малко и България трябва да се бори за тяхното присъствие тук“, каза Джеймс Уорлик.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес