Затлачи се и проектът за нови блокове в АЕЦ "Козлодуй"

Затлачи се и проектът за нови блокове в АЕЦ "Козлодуй"
Намеренията на правителството да търси инвеститор и за построяването на един или два нови блока на площадката на АЕЦ "Козлодуй" са в застой заради оттегляне на досега заявения инвеститорски интерес към потенциалния проект. Това стана ясно от думите на Рашо Първанов, главен инженер на изведените от експлоатация І-ІV блок на централата, чиято инфраструктура се очаква да бъде използвана за бъдещите мощности.

Рашо Първанов представи възможностите за нови реактори в АЕЦ "Козлодуй" по време на дискусия в четвъртък пред Международния ядрен форум, организиран от "Булатом".

След като Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в началото на годината е спешило ръководството на АЕЦ "Козлодуй" да внесе доклад за необходимостта от нови мощности на централата, сега той отлежава и не се внася в Министерски съвет за одобрение.

Документът включва около десетина варианта на технологии, сред които руски, американски, японски и др., както и предпроектното проучване за икономическата ефективност на нови мощности от по 1000 МВ в централата. То бе изготвено от испанската "Ибердрола", която имаше и инвестиционен интерес, каквото е условието за откриване на процедура за избор на компания, която да изгради и експлоатира съоръженията. По неофициална информация обаче те вече не са заинтересовани от проекта, което спъва обявяването на търг или конкурс.

След посещението на енергийния министър в САЩ през април т.г. от министерството съобщиха, че американски компании проявяват интерес към нови ядрени блокове на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Същото е казвал и американският посланик у нас Джеймс Уорлик, но до момента така и не е обявен реален инвеститорски интерес.

Рашо Първанов посочи, че в момента почти всички компании с капацитет да инвестират в ядрени мощности предпочитат да изчакат приключването на икономическата криза.

Не са правени точни оценки колко би струвало построяването на един или два нови реактора в АЕЦ "Козлодуй", но използването на съществуващата инфраструктура на извежданите от експлоатация І-ІV блок ще спести половината от необходимата инвестиция, коментира Първанов. Според други експерти именно с терена, помпената и разпределителна станции, басейни за горивото и други съоръжения може се използват като апортна вноска в бъдещо дружество с чужд инвеститор за построяване на новите мощности.

Според Рашо Първанов категорично има нужда и от АЕЦ "Белене", и от два нови блока в "Козлодуй", тъй като балканският пазар в момента внася 19.57 гигаватчаса електроенергия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес