Американската “Уотсън” купува “Актавис” за 5.6 млрд. долара

Американската компания “Уотсън Фармасютикълс” (Watson Pharmaceuticals Inc.) ще придобие швейцарската “Актавис Груп” (Actavis Group) за около 5.6 млрд. долара (4.25 млрд. евро), като по този начин ще се превърне в третия по пазарна капитализация производител на генерични (сходни на оригиналните) лекарства в света, съобщи “Блумбърг”.

В момента “Уотсън” е на четвърто място в тази класация, като очаква приходи от 5.4 млрд. долара през годината.

Сделката ще бъде платена чрез срочен заем и емитиране на нов дълг. От “Уотсън” посочиха, че изкупуването трябва да приключи през четвъртото тримесечие на годината, очаквайки и одобрение от регулаторните органи.

Ако “Актавис” постигне годишните си цели, акционерите ѝ ще могат да получат до 5.5 млн. акции в американската компания.

Двете компании обявиха, че общата им печалба за 2011 г. надхвърля 2.5 млрд. долара.
Главният изпълнителен директор на “Уотсън” Пол Бизаро посочва в съобщение, че сделката ще разшири позициите на компанията в Русия, както и в Централна и
Източна Европа, и ще попълни продуктовата и гама в САЩ.

След като сделката бъде приключена, над 40% от приходите на американския производител от генерични лекарства ще идват от чужбина.

“Уотсън” изтъкна също, че се надява компанията да успее да свие годишните си разходи с около 300 млн. долара до 3 години след приключването на сделката.

“Актавис” е базирана Цуг, Швейцария. Компанията има 10 000 служители при едва 6700 работещи в “Уотсън”. “Актавис” работи в над 40 държави и продава над 1 000 продукта.

В България швейцарският производител влезе през 1999 г., след като придоби "Балканфарма", припомня “Инвестор.бг”. След като в края на 2008 г. компанията продаде производството в Разград на новосъздадената компания “Антибиотик-Разград” АД, днес тя притежава два завода в страната – в Дупница и в Троян.

През 2007 г. компанията стана собственост на Тор Бьорголфсон (който е бивш собственик на БТК и акционер в СИБанк и "Лендмарк"). Сделката тогава оцени дружеството на 4.8 млрд. евро и беше финансирана от “Дойче банк”. По-късно договорът за кредита беше предоговорен, след като бизнесът на исландския предприемач пострада сериозно от глобалната финансова криза.

И в момента банката е най-големият кредитор на “Актавис”, като по оценки на пазара задълженията на Бьорголфсон са от порядъка на 3 млрд. евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?