Американски посланик контактувал с иракски бунтовници

Американският посланик в Ирак Залмай Халилзад призна, че е имал през 2006 година контакти с иракски бунтовници, за да ги накара да се включат в политическия процес в страната, пише в понеделник вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Самият Халилзад, който след няколко дни напуска посланическия си пост в Багдад е направил това признание на прощална пресконференция в петък.

Разговорите с иракските бунтовници започнали в началото на 2006 година и са продължили по времето на съставянето на иракското правителство. По думите му срещата са станали по-редки след атентата срещу шиитската джамия в град Самара.

Халилзад пътувал до Йордания, за да разговаря с представители на Ислямската армия в Ирак и с Бригадите на революцията от 1920 г. - две влиятелни иракски националистки групировки.

За първи път американски представител признава, че е поддържал контакти с иракските бунтовници, съобщава "Ню Йорк таймс". Позицията на дипломата е в противовес с позицията на администрацията на президента Буш, която се противопоставя на контактите с иракски бунтовници.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?