Американски сенатор говори над 15 часа в Конгреса

Джеф Мъркли

Американски сенатор говори повече от 15 часа от трибуната на горната камара на Конгреса, за да попречи на процеса на утвърждаване на номинирания от президента Доналд Тръмп за нов член на Върховния съд Нийл Горсъч, съобщи Франс прес.

Демократът от щата Орегон Джеф Мъркли започна своето изказване в 19 ч. местно време във вторник. Той говори през цялата нощ без да има право да напуска трибуната.

Дългите речи са използвани като тактика за блокиране на дебати в Конгреса на САЩ. В случая обаче действията на Мъркли имаха предимно символно значение, тъй като гласуването за утвърждаването на Горсъч е чак утре.

Демократическото малцинство в Сената е почти единодушно против Горсъч, но републиканците изглеждат решени да прокарат номинацията на този съдия, с когото консерваторите ще станат мнозинство във Върховния съд.

Рекордът за най-дълга реч на американски сенатор от трибуната датира от далечната 1957 г. Тогава демократът от Южна Каролина Стром Търмонд говори в продължение на повече от едно денонощие (24 часа и 18 минути) без прекъсване, за да блокира закон за гражданските права.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?