Американските фирми в Ирак предпочитат частни български компании

Американските фирми, които ще участват в следвоенното възстановяване на Ирак, са изразили предпочитание да работят с частни, а не с държавни български фирми. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Милен Керемедчиев, който вчера се завърна от посещение в САЩ заедно със съветника на министър Василев Марио ал Джебури.

По думите на Керемедчиев, американските компании не искат български частни и държавни фирми да се конкурират за един и същи проект.

Той съобщи още, че част от тях имат високи изисквания и към оборота на контрагентите си, които ще избират за подизпълнители. За пример Керемедчиев даде компанията "Бехтел", за която преди 2 дни бе обявено, че ще поеме най-големият засега проект от 680 млн.долара за възстановяването на иракската електрическа и ВиК инфраструктура. "Бехтел" е поставила условие да работи с фирми с годишен оборот от минимум 20 млн.долара. Според Керемедчиев, това не било пречка за българското участие, тъй като българските строителни фирми имали доста по-големи обеми.

Към момента базата данни на Агенцията за насърчаване на търговията съдържа имената на 153 български фирми, заявили интерес за участие в следвоенното изграждане на Ирак, съобщи в предаването "Бизнесът" на bTV изпълнителният директор на агенцията Таня Шишкова. Фирмите са разпределени в осем области, обявени от Американската агенция за международно развитие.

Компаниите сами трябва да решат дали да установят лично контакт с някоя от американските компании, или да изчакат включването си в групата компании, които Министерството на икономиката и агенцията ще лансират пред американските изпълнители.

Повече информация фирмите могат да получат на Интернет-страницата на агенцията - www.btpa.bg или на телефон 02/980-50-69.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?