Американските сили призоваха за евакуация на цивилното население в Наджаф

Американските военни в Ирак призоваха във вторник цивилното население в Наджаф да напусне районите на града, където шести ден продължават сблъсъците между американските войски и членове на радикалните шиитски милиции. Основен театър на бойните действия е заемащото огромна площ древно гробище, пълно с важни религиозни светини.

Кметът на града заяви за ББС, че шиитските бойци, лоялни на радикалния духовник Мокдата Садр, обстрелват къщи и училища, но повечето райони на Наджаф са спокойни и не са засегнати от сраженията.

Кореспондент на ББС в Ирак обаче съобщава, че настоящият конфликт е най-голямото предизвикателство за временното правителство след като то пое властта в края на юни.

В понеделник Садр обяви, че няма да се подчини на временното иракско правителство, което настоя Армията на Махди да напусне района и да предаде оръжието си. Садр се зарече да не напуска Наджаф и да се бие с американците до смърт.

Бойците от Армията на Махди са се укрили в гробницата на Имам Али, едно от най-светите места в Наджаф.

"Аз ще продължа съпротивата и аз ще стоя в Наджаф и няма да напусна до последния ден от живота ми", каза Садр.

Бунтът на оглавяваните от Садр милиции избухна през април заради спирането на негов вестник и задържането на негов сътрудник, обвинен в убийство на конкурентен свещеник. След два месеца кръвопролитни боеве и стотици загинали, американските сили и Армията на Махди сключиха примирие при посредничеството на иракски представители.

Бунтовете избухнаха с нова сила миналата седмица, когато бойците на Садр подновиха атаките срещу полицейски и правителствени сгради и губернаторът на Наджаф поиска подкрепа от американските сили.

В понеделник Аднан ал-Зуруфи даде разрешение за военни операции в преди ограничените зони непосредствено около гробницата на Имам Али.

Във вторник в Наджаф бяха излъчени съобщения на арабски, призоваващи хората, живеещи в близост до фронтовата линия, че няма примирие и че те трябва да напуснат територията.

Американски хеликоптери и танкове във вторник обстрелваха цели на бунтовниците близо до гробницата на Имам Али.

Във вторник имаше няколко експлозии и в столицата Багдад. Въвеждането на вечерен час в столицата не е попречило на привържениците на шиитския лидер Моктада Садр да обстрелват предградията с ракети и минохвъргачки.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: