Американските военни ще запазят две по-големи бази в Афганистан

Американските военни ще запазят две по-големи бази в Афганистан

Министерството на отбраната на САЩ одобри планове за намаляване на американското военно присъствие в Афганистан, които предвиждат военните да запазят две по-големи бази и след съкращаване на числеността им до 2500 души до средата на януари догодина, съобщи висш военен, цитиран от Ройтерс.

Решението за намаляване почти наполовина на сегашния контингент от близо 4500 войници в АФганистан, взето от президента Доналд Тръмп след изборите миналия месец, беше огласено преди военните лидери да изготвят планове за изпълнение на съкращаването. По тази причина много въпроси за бъдещето на американския военен контингент, след като на 20 януари Тръмп освободи поста, останаха без отговор.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на американската армия генерал Марк Мили представи първите подробности за съкращаването на събитие, организирано от мозъчния тръст Институт "Брукинг". Той каза, че наред с двете по-големи бази САЩ ще запазят и "няколко сателитни бази".

Мили обясни, че американските военни ще продължат да изпълняват двете си ключови мисии - да помагат на афганистанските сили за сигурност в конфликта с талибаните и да извършват антитерористични операции срещу бойците от групировката "Ислямска държава" и от "Ал Каида".

Мили не каза кои са базите. Той отказа да прогнозира какво може да реши избраният за президент Джо Байдън.

Какво ще последва ще реши следващото правителство, отбеляза генералът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?