Американският бизнес любопитен за шанса България да стане технологичен център

Американският бизнес любопитен за шанса България да стане технологичен център

Представителите на американския бизнес са искали от българския президент Румен Радев отговори на въпроси, свързани с опазването на интелектуалната собственост, развитието на транспортната и енергийната инфраструктура в страната, развитието на отбранителната индустрия, перспективите за утвърждаването на страната ни като технологичен център в Югоизточна Европа и други. Това съобщиха от президентството в четвъртък след среща на държавния глава с представители на "Ай Би Ем" (IBM), "Моторола Салюшънс"(Motorola Solutions), "ВиаСат" (ViaSat), ФЕДЕКС (FEDEX), "Комкаст" (Comcast), "Ей И Ес"(AES) и други. Радев е на официално посещение в САЩ.

Радев е призовал бизнес общността в САЩ да използва благоприятните условия, които страната ни предоставя за инвеститорите със своето ключово разположение и като фактор на стабилност в Югоизточна Европа, с членството си в ЕС и НАТО, квалифицираната работна ръка и конкурентното данъчно облагане.

"През последните десетилетия България и САЩ доказаха, че могат да бъдат добри партньори и да постигат успехи в сфери като отбраната и сигурността и в развитието на информационните технологии“, заяви Румен Радев, цитиран от пресцентъра си.

По думите на президента България запазва добрите си позиции на образователен център, което се доказва от челното класиране на българските участници в международни олимпиади по математика, физика и информационни технологии. "Нашата цел е да създадем възможности тези млади хора да останат и да реализират своя потенциал в България и затова институциите ще подкрепят добрите бизнес начинания, особено в сфери с висока добавена стойност“, обявил държавният глава.

Разширяването на транспортната и енергийна инфраструктура е една от областите, в които страната ни догонва своите партньори от ЕС и това е свързано със значителни финансови вложения, посочи още президентът. По думите на Румен Радев интерес за инвестиции в тази сфера у нас проявяват големи компании както от Европа, така и от Китай и други страни, и това създавало конкурентна среда, с добри възможности за бизнеса.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?