Американският колеж с приз за реновацията на историческата му сграда

Мащабната реновация, преустройство и разширение на Американския колеж в София бе отличена в конкурса на Баумит "Фасада на годината", спечелвайки първа награда в категория "Реновиране на исторически сгради".

Проектът е реализиран в периода 2016 – 2018 г. и е първият мащабен проект за преустройство и разширение на Американския колеж от неговото построяване в началото на ХХ век. Осъществен е благодарение на Фондация "Америка за България", която предостави близо 80% от общата стойност. Останалата част от сумата бе набрана с подкрепата на програмата ASHA (Американски училища и болници в чужбина) на Американската асоциация за международно развитие USAID и други частни и институционални дарители.

Наградата беше връчена на проектанта арх. Димчо Тилев, от "Тилев архитекти" ООД, на изпълнителя "Геострой" АД и инвеститора - Американски колеж в гр. София, от арх. Николай Баровски, изпълняващ длъжността председател на Камарата на архитектите в България.

AnchorЦелта на конкурса "Фасада на годината" е да фокусира вниманието на обществото върху вижданията на архитектите както за съчетание на форми, структури и обеми, така и относно вписването на дадена фасада в заобикалящата ни среда. Отличените фирми са определени от професионално жури, съставено от изявени представители на строителния бранш.

Споделяне

Още от Бизнес