Американският колеж с приз за реновацията на историческата му сграда

Мащабната реновация, преустройство и разширение на Американския колеж в София бе отличена в конкурса на Баумит "Фасада на годината", спечелвайки първа награда в категория "Реновиране на исторически сгради".

Проектът е реализиран в периода 2016 – 2018 г. и е първият мащабен проект за преустройство и разширение на Американския колеж от неговото построяване в началото на ХХ век. Осъществен е благодарение на Фондация "Америка за България", която предостави близо 80% от общата стойност. Останалата част от сумата бе набрана с подкрепата на програмата ASHA (Американски училища и болници в чужбина) на Американската асоциация за международно развитие USAID и други частни и институционални дарители.

Наградата беше връчена на проектанта арх. Димчо Тилев, от "Тилев архитекти" ООД, на изпълнителя "Геострой" АД и инвеститора - Американски колеж в гр. София, от арх. Николай Баровски, изпълняващ длъжността председател на Камарата на архитектите в България.

AnchorЦелта на конкурса "Фасада на годината" е да фокусира вниманието на обществото върху вижданията на архитектите както за съчетание на форми, структури и обеми, така и относно вписването на дадена фасада в заобикалящата ни среда. Отличените фирми са определени от професионално жури, съставено от изявени представители на строителния бранш.

Още от Бизнес

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?