Американският конгрес одобри членството на Украйна и Грузия в НАТО

Камарата на представителите на американския конгрес окончателно одобри в понеделник вечерта Законопроекта за подкрепа на влизането на Грузия и Украйна в НАТО, съобщи във вторник РИА Новости, която се позова на съобщение на секретариата на камарата.   

Законопроектът е бил подкрепен от долната палата на Конгреса с обикновено мнозинство. Преди това той бе утвърден в горната камара на Конгреса – Сената. Проектът ще бъде връчен на президента Буш за подпис.

В документа се посочва, че Грузия и Украйна, които заявиха желание да влязат в НАТО, вече тясно си сътрудничат със Североатлантическия пакт, като се стремят да отговорят на разписаните критерии.

Законопроектът съдържа препоръката Грузия и Украйна да бъдат включени в американската програма “за сътрудничество в сферата на безопасността” в рамките на подготовката за членство в НАТО. За тази цел се предвижда заделянето на необходимите средства от федералния бюджет на САЩ за 2008 г.

Според справката, изготвена на 9 март 2007 от бюджетното управление на Конгреса, разходите от американския федерален бюджет за оказване на помощ на Албания, Хърватия, Македония, Грузия и Украйна за членство в НАТО, през 2008 г. ще стигнат 12 млн. долара.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?