Американският конгрес одобри избягването на ”фискалната скала”

Американският конгрес одобри избягването на ”фискалната скала”

Камарата на представителите на САЩ одобри във вторник законопроекта за избягване на "фискалната скала", който преди ден получи подкрепа от Сената, съобщиха световните агенции. С това ратификацията му от Конгреса вече е завършена.

Законопроектът бе внесен в камарата по-малко от 24 часа след приемането му в Сената. Той бе приет с 257 на 167 гласа, като за пръв път от две десетилетия 85 републиканци се присъединиха към 172 демократи в подкрепа на повишаване на данъците върху дохода, в случая за американците с най-високи доходи.

Против мярката бяха 151 републиканци и 16 демократи. Очаква се законът бързо да бъде подписан от президента Обама, който спечели втори мандат с обещанието да повиши данъците на най-богатите, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Законът предвижда продължаване на приетите още през 2001 г. данъчни облекчения за частни лица с годишни доходи под 400 хиляди долара и за семейства, които печелят под 450 хиляди долара. За по-богатите американци данъкът се увеличава от 35% на 39.6%.

Законът също така ще запази социалните помощи за 2 милиона безработни, които иначе бяха заплашени да загубят държавните си чекове. Той ще отложи с два месеца автоматични съкращения в разходите на Пентагона и други държавни учреждения, които трябваше да влязат в сила от днес.

Освен това данъкът върху имотите, чиято стойност надхвърля 10 милиона долара, нараства от 35 на 40 на сто. Тези мерки трябва да донесат на държавния бюджет 600 милиарда долара в рамките на 10 години.

Президентът Барак Обама приветства постигнатото споразумение по законопроекта и заяви, че така той изпълнява обещанието си в предизборната си кампания за установяване на по-справедливо данъчно облагане.

В изявление, публикувано във вторник от Белия дом, гласуването в Конгреса бе наречено "победа за семействата от средната класа и за икономиката". Белият дом се похвали и с решението, "което задържа данъка общ доход на умерено равнище за средната класа" и означава, че "милионерите и милиардерите ще платят своя справедлив дял за намаляване на дефицита".

"Това, върху което, надявам се, ще се съсредоточим през новата година, е да видим дали ще можем да създадем пакет като този, но с по-малко драми, по-малко политическо напрежение и без да изкарваме отново дяволите на хората", посочи държавният глава, цитиран от Франс прес.

следващите месеци ще преговарям за много неща. Но няма да се пазаря с републиканците в конгреса и няма да предлагам съкращения срещу вдигане на правителствения лимит на заемите, известен още като дългов таван".

"Нека повторя – не можем да плащаме сметките, които вече сме натрупали. Ако конгресът отказва да даде на правителството възможността да плаща тези сметки навреме, последиците за цялата световна икономика ще бъдат катастрофални, много по-лоши от тези при фискалната скала", добави Обама.

Минути след като разговаря с репортери в Западното крило на Белия дом, Обама замина за Хавайските острови, където в момента почива семейството му.

Британският вестник "Гардиън" коментира обаче, че приемането на закона е само частична победа за Обама.

Президентът бе обещал данъчните повишения да обхванат домакинствата с годишни доходи над 250 000 долара, но заради противопоставянето на републиканците се съгласи на компромис за доходи над 450 000 долара. Републиканците първоначално искаха прагът за повишение на данъците да е за над 1 милион долара годишен доход.

Макар и Обама да извоюва малка победа по избягването на фискалната скала, тя далеч не е смазващият триумф, на който той се надяваше. Републиканците в Камарата на представителите вече се готвят за поредица нови противопоставяния, започващи от следващия месец със съкращенията на разходите и тавана на държавния дълг, отбелязва вестникът.

Споделяне

Още от Свят