Американският парламент призова ЕС да обяви Хизбула за терористична организация

Камарата на представителите на американския парламент прие резолюция, в която призова Европейският съюз да включи ливанската шиитска групировка Хизбула в списъка на терористичните организации, съобщи Франс прес.

Резолюцията бе приета с 390 гласа "за", 3 "против" и пет въздържали се. Включването на Хизбула в списъка на терористичните организации на Евросъюза ще забрани финансирането ѝ и я определи като заплаха за международната сигурност, се посочва в резолюцията. Камарата на представителите осъди подкрепата на Хизбула за палестински терористични организации, включени в списъка на ЕС.

Според демократа Том Лантос е странно, че Евросъюзът продължава да изключва Хизбула от списъка на терористичните организации, имайки предвид обвиненията, повдигани от израелци и палестинци, и честите призиви на ЕС за мир в Близкия изток. Лантос определи като "скандален" аргумента, че Хизбула е политическа партия в ливанския парламент, и подчерта, че преди 70 години нацистката партия също е спечелила изборите в Германия.

В четвъртък миналата седмица Европейският парламент обяви Хизбула за терористична организация и поиска ЕС да вземе мерки срещу нея.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?