Американският сенат одобри мащабна реформа на финансовите пазари

Сенатът на САЩ прие с 59 гласа "за" и 39 "против" проектозакон за амбициозна реформа на регулаторната система на финансовите пазари в страната, предадоха световните агенции. Тази реформа е с най-висок приоритет в законодателната програма на президента Барак Обама.

Предстои да се съгласуват двата варианта на текста, приети от Камарата на представителите и от Сената. След това законопроектът ще бъде представен за подпис от президента.

Основната цел на документа е да се избегне повтарянето на нова финансова криза като тази, която обхвана САЩ в края на 2008 година.  

Законопроектът, който бе обсъждан от Сената от края на април, предвижда към Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) на да бъде създаден орган, който да защитава потребителите. Той  предвижда това край на спасяванията на изпаднали в затруднено положение големи финансови институции с пари на данъкоплатците. Текстът налага и по-строги правила и пълна прозрачност за огромния пазар на деривати.

Проектозаконът предвижда да бъде създаден и Съвет за надзор на финансовата стабилност, който ще обедини седем банкови и финансови регулаторни органа. Федералният резерв в бъдеще получава правото да контролира дейността на всички институции, които работят с активи над 50 милиарда долара.

В бъдеще акционерите на компаниите ще одобряват политиката за възнаграждение на ръководните служители. Задължително се въвежда принципът на прозрачност, който налага да се сравняват възнаграждения с постигнати финансови резултати.

Споделяне

Още от Свят