Американското правителство очаква съживяване на икономиката след разрешаване на кризата в Ирак

Министърът на финансите на САЩ Джон Сноу очаква трайно съживяване на американската икономика, след като бъде решена иракската криза, предаде Франс прес, като се позовава на негово изявление по телевизията вчера вечерта.

Засега един облак от несигурност е надвиснал на американската икономика, пречейки на предприятията да инвестират, а на потребителите да харчат, допълва Сноу.

И въпреки това, според Сноу, ускоряването на съживяването след войната няма да бъде достатъчно, за да вкара в релсите икономиката. Именно поради тази причина той отново призова Конгреса бързо да приеме плана за данъчни намаления на президента Джордж Буш, който е на стойност от близо 700 милиарда долара, за да подпомогне растежа в дългосрочна перспектива.

Срокът на действие на плана на президента Буш е 11 години. Неговата програма стана обект на критики от страната на Конгреса през последните седмици, като неговите противници се аргументират с тезата, че така само ще се увеличи още повече бюджетният дефицит, а освен това не се отчита цената на евентуална война в Ирак, отбелязва Франс прес.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?