Амнести интернешънъл критикува дискриминацията на мюсюлманите в Европа

Базираната в Лондон правозащитна организация Амнести интернешънъл призова в доклад европейските институции и правителства да намалят предразсъдъците срещу мюсюлманите чрез по-добро прилагане на законите за борба с дискриминацията, които са неефикасни, предаде ДПАвъв вторник.

Амнести интернешънъл разкритикува дискриминацията срещу мюсюлманите в европейски страни като Франция, Белгия, Холандия, Испания и Швейцария. Правозащитната организация отправи тези призиви и критики в доклад, озаглавен "Избор и предразсъдъци - дискриминацията срещу мюсюлманите в Европа". Той е публикуван два дни след исторически високия резултат на крайната десница на първия тур на президентските избори във Франция, отбелязва Франс прес.

В документа правозащитната организация призовава политическите сили да не използват за политически цели предразсъдъците към мюсюлманите. "Вместо да отговорят на тези предразсъдъци, политическите партии ги насърчават, за да печелят гласовете на избирателите", се посочва в доклада.

В него се припомня, че европейското законодателство, забраняващо дискриминацията на трудовия пазар заради религиозни убеждения и принадлежност, изглежда неефективно. Като конкретен пример се посочва, че във Франция, Белгия и в Холандия работодателите имат правото, в нарушение на европейското законодателство, да дискриминират мюсюлманите под претекст, че техните религиозни символи или култура ще дразнят клиентите и колегите им.

"На мюсюлманки се отказва работа, а на момичетата се пречи да ходят на училище, само защото носят традиционни мюсюлмански дрехи, например забрадки", се казва в документа. В доклада Амнести интернешънъл припомня, че всеки има правото да изразява своята културна, традиционна и религиозна принадлежност, като облича специфични дрехи. Никой обаче не бива да бъде принуждаван против волята си да носи такива дрехи, както и не бива да се налагат общи забрани за носене на подобни облекла от хора, които искат да са облечени по този начин, се посочва в документа.

"Забраната за носене на подобни дрехи не е добър подход. Подобна обща забрана може да навреди на достъпа на мюсюлманските момичета до образованието и да накърни тяхната свобода на словото", се посочва в документа.

В доклада Амнести интернешънъл критикува и ограничения достъп на мюсюлманите до места за молитва, главно в Швейцария или в Испания, в автономния район Каталуния.

Организацията отбелязва, че гласуваната на референдум в Швейцария през 2009 г. забрана за изграждане на минарета насажда още повече ислямски стереотипи и нарушава международните задължения на страната. В Каталуния мюсюлманите пък са принудени да се молят навън, защото съществуващите стаи за молитва са прекалено малки, за да поберат всички богомолци.

"В много европейски страни съществува мнението, че всичко с исляма е наред и мюсюлманите са си добре, когато не се набиват много на очи. Това поведение поражда нарушения на човешките права и трябва да бъде променено", се посочва в документа.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?