Анализаторите на САЩ знаели, че обектът в Кундуз е болница

Пострадала от взрив на САЩ болница в Кундуз, сн. БГНЕС

Американските сили за специални операции са събирали информация за болница в афганистанската провинция Кундуз дни преди тя да бъде унищожена от военен удар на САЩ, съобщи Асошиейтед прес.

Смятало се е, че болницата се използва от пакистански шпиони за координиране на дейността на талибаните. Не е ясно обаче дали командирите, разпоредили удара срещу болницата на 3 октомври, при който загинаха най-малко 22 пациенти и служители на болницата, са знаели че мястото наистина е болница, или дали са знаели, че е възможно то да е център на вражеска дейност. Пентагонът заяви първоначално, че ударът е имал за цел да защити войници на САЩ, участващи в престрелка.

Силите за специални операции са събрали досие, включващо карти, на които болницата е оградена с кръг. Има и данни, че разузнавателните служби са се опитвали да открият пакистанския шпионин, съобщава бивш служител на разузнаването. Събраните данни са сочели, че болницата се използва като команден и контролен център от талибаните и може да съдържа тежки оръжия.

След нападението някои анализатори от САЩ са сметнали, че ударът е оправдан, съобщава бившият служител на разузнаването. Според тях пакистанският шпионин, работил за националното си разузнаване, е бил убит.

"Лекари без граница" съобщиха, че американски танк е прегазил вчера през затворените врати на болницата. Той е водел съвместен американско-афганистански екип за разследване на трагедията на 3 октомври, нарушавайки споразумението между разследващите и хуманитарната организация, че "Лекари без граница" ще бъде уведомявана за всяка стъпка от процедурата, включваща техен персонал или техни обекти. Необявеното влизане е разрушило собственост, унищожило е потенциални улики и е причинило страх, се казва в изявлението на хуманитарната организация.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят