Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Андрей Гюрковски се готви за кметските избори в София

0 коментара

Г-н Гюрковски, обмисляте ли да се кандидатирате за кмет на София?

Продължавам да обмислям това решение. Сега мога да ви кажа, че съм много близо до това да бъда ефективен кандидат, но чакам да се запозная по-подробно със законодателството. От техническа гледна точка няма неща, които да не са ми известни, защото моята специалност е по-близо до техническото изпълнение на решението. Сега се запознавам с нещата, които не са ми толкова познати, както на мен, така и на моите приятели и на моя колектив. Защото това ще бъде едно извънпартийно колективно действие.

За съжаление между кандидатите, които се изявиха досега, няма човек, който да отговаря на моите критерии за градоначалник на София. Не съм човек с извънстандартни изисквания, но имам изискванията на един предприемач.

Много силно отчитам факта, че не успях в сега съществуващите структури да подпомогна на времето да влязат повече действащи хора. Действащите хора са такива, които вземат един бял лист и от него правят проект и го реализират - не хора, които подписват една папка и я преместват от другата страна.

Можете ли да довършите изречението- Аз не харесвам Стефан Софиянски, Пламен Орешарски и Стоян Александров, защото...

Не. Мога да ви кажа, че харесвам Иван Костов и Румен Овчаров. Ще ви кажа защо - защото мисля, че г-н Костов е един действащ човек. Защото смятам, че г-н Румен Овчаров е професионалист и действащ човек.

Познавам г-н Костов не лично, но по неговите действия. И много дълго време имах надеждата, че той ще направи тази жертва, защото ми се струва, че както г-жа Надежда Михайлова каза, за лидерите на партия и за бившите премиери е трудно да отидат на градоначалник. Но имайки пред вид ролята на София в обществения живот на държавата, заслужава една жертва от който и да е от нас в името на 1.5 млн. хора.

Кой ще бъде отбора, който ще ви подкрепи за вашата кандидатура?

Това са хора, които, надявам се, ми приличат, приемат моите идеи. Те не са известни на 1.5 млн.души, но всеки от тях е известен на 10 хил.души с качествата си. Един доктор, който е направил 2000 и нещо операции, другият е инженер, възпитал 1000 студенти и направил реални проекти. Мисля, че много хора ще се припознаят в тях. Един младеж, който е завършил добре образованието си, който продължава да се образова и търси пътищата си, ще бъде моя отговорник за младежката част.

За мен градоначалническата служба е много ефективна, реално действаща, свързана с традициите и обърната към бъдещето на един град. Онзи ден г-н Явор Дачков ме запита каква е разликата между Париж и София. Мисля, че кметовете на Париж не смятат никога, че Париж им принадлежи. Те смятат, че получават едно наследство, за чието подобрение трябва да допринесат и да го предадат на следващия - с неговата традиция и неговото бъдеще.

Ние всички в живота си, както и в семейния си живот, сме хора, които са част от една верига. Аз вземам нещо от моите родители и го предавам на моите деца - те правят същото нещо. София не е бащиния на никого.

Ще поискате ли подкрепа от НДСВ или лично от премиера за кандидатурата си? Обсъждали ли сте я с тях?

Не съм я обсъждал. Смятам, че всяка партийна подкрепа дава задължения. Тя не се прави, защото Андрей Гюрковски е много хубав и много симпатичен. Тя се прави при всички случаи, защото Андрей Гюрковски трябва да бъде инструмент на една институция. Това носи големи недостатъци.

Това означава, че аз първо ще трябва да отговарям на някого, а след това да отговарям на хората, които са ме избрали. Защото според мен никой няма да бъде избран само от това мнозинство, което е имало на предишните избори. Аз ще бъда отговорен първо пред 20% от населението и след това пред останалите 80%.

Мисля, че съм избрал правилния път - при положение, че го избера на 1 или 5 септември, когато бъде дадено началото на кампанията.

Вие бяхте част от екипа на НДСВ преди изборите. Как гледат те на това ваше желание? Обсъдихте ли намерението си с премиера?

Никога не съм обсъждал политически неща. От първия ми ден, от първата ми кампания, от първото ми излизане в обществения живот в София казах, че моите знания принадлежат на целия български народ, а не на определена партия.

Моето желание и моята компетентност е да решавам. Мисля, че мога сега с нещата, които стоят пред мен, да докажа международната ми кариера. Никой не е пророк в собствената си държава. На този, който има нужда - аз давам.

Преди две минути видяхте тук две женички от едно село, които искат да направят мандра. Ще им помогна. Утре ще се срещна, за да направим едни оранжерии, защото смятам, че София трябва да има един зеленчуков пояс. Ние сме на 30-40 километра от незасадени полета. В посока Етрополе и Ихтиман имаме великолепни възможности. Вместо да носим от Турция и Гърция домати и от още по-далеч, ние можем да имаме един т. нар. "зеленчуков пояс".

В неделя в Боровец премиерът каза, че са се появили "автокандидати" за кмет на София от НДСВ. Как гледате на този процес?

Аз не съм член на никаква партия и нямам никакъв ангажимент. Не съм срещал г-н Панайотов никога, освен веднъж на тротоара. Нямам никакви политически контакти в НДСВ, никой не е говорил за мен. Завися само от хората, които ми дават своето доверие.

Това означава ли, че според Вас подкрепа от дадена партия не е плюс в местните избори?

Смятам, че една партия може да ме подкрепи с пълно съзнание, но не може да ми поставя условия за тази подкрепа. Има в България партии, които се занимават с екология, които се занимават с други неща, които са цивилното общество. Тях ще приема, ще приема тяхната компетенция в тази област и ще я слушам.

Отворете малко вратата за съдържанието на вашата предизборна програма?

Моята програма ще бъде социално-икономическа. Ако вчера и днес се говори за дупките и за кучетата, то аз смятам, че в София има повече хора, отколкото дупки и повече хора, отколкото кучета. Струва ми се, че е обидно за софийските граждани да се говори за кучетата, а не за тях. Не може да се говори за нищо друго, ако София не заеме своето място не като републикански шампион по продажбата на бира, а с продажбата на своята сива материя, на всички млади хора и на всички на моята възраст, които имат огромен човешки капитал.

На местните избори ще се задават и въпроси, които не са свързани с правомощията на кмета. Сигурно ще Ви бъде зададен въпроса за това каква е вашата оценка за управлението?

Нямам страх от никакви въпроси. За тези въпроси, за които знам и имам отговор, ще отговарям, а за тези, които не знам, няма да отговарям.

Каква е оценката Ви за управлението?

Ще ви отговоря с един въпрос. Смятате ли вие лично, че имаме нужда от промени?

За начина, по който се управлява - да.

Значи НДСВ не постигна това, което обеща - да направи промените. Или направи промени, които не съвпадат с очакванията. Това е моето мнение.

Какво трябва да се случи, за да се промени това? Има ли време за подобна промяна?

Смятам, че съм човек, който изключително много цени времето за разлика от много други хора. Мисля, че това е основната разлика между Ориента и Запада - тя минава през границата на времето. От едната страна хората изчисляват времето, а от другата нямат нужда от него. Дори в крайна сметка си купуват броеници, за да помогнат то да минава.

Къде по отношение на времето се намира премиерът Сакскобургготски?

Мисля, че той самият е един западен човек. И за него времето е много важно.

Хора от неговият мащаб, предполагам, че броят времето в други размери. В работата си на предприемач аз нямам визиите на един далечен, далечен човек, който по наследство получава управлението. Предполагам, че неговото виждане за държавното управление не е вписано в същите срокове. Знаете, че има краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели, както и в бизнеса. Аз съм човек със средносрочни цели. Ориентирам се спрямо отговорите на въпросите кое, кога, как, какво.

И когато някой ми казва, че не е лошо, че се забавя избора на гуверньор на Централната банка с 14 дни, то ще му кажа, че в един проект за АЕЦ Белене това носи горе-долу като лихви 4-5 милиона загуба и между 12 и 18 милиона като непроизведен продукт.

Ангажирайте се с една политическа прогноза за местните избори?

Не съм най-добре ситуиран, за да Ви давам някакви прогнози. Смятам, че този път на местните избори гражданите би трябвало да направят своя личен избор. Политиците би трябвало да дадат малко почивка и както казват хората, да направят едни пости и да прескочат тези избори. Мисля, че с това те ще спечелят общественото мнение, а не могат за загубят. Защото ако цивилното общество или хора като мен покажат, че не можем да управляваме добре, то политиците ще докажат ролята си. Ако ние управляваме по-добре от тях, те ще имат само полза като граждани.

Политиците трябва да изпостят тези избори, за да излязат попречистени. Как може хора, които представляват едва 100 или 200 хил. души в България, да монополизират цялата власт?

Вие сте експерт в енергийния сектор. Все още ли сте убеден, че АЕЦ Белене трябва да бъде построена, имайки пред вид и прекратения износ на електричество за Турция?

АЕЦ Белене не е насочена към износ. Тя трябва да реализира своята продукция чрез директни договори. След това може да се премине и на недиректни - транзитни договори. Всичко зависи от способността ръководителите на проекта да подпишат един изгоден за страната проект. Да забравят всички лични и политически интереси.

Тогава АЕЦ Белене ще има чудесно място, като ще покрива 15-20% от вътрешния пазар на електроенергия. В момента ние продаваме ток на Турция, но не забравяйте, че това е нещо случайно. Дължи се на факта, че спадът на нашата икономика позволи натоварването на някои централи да се освободи и да изнасяме излишното количество. Нашите централи са с 20-30-40 годишен живот, не могат вечно да работят. При положение, че Белене се реализира при най-добрите икономически показатели, аз твърдя, че тя ще бъде една от основните предпоставки за развитие на икономиката.

Сега научавам, че има ново повишение на цените на електричеството и топлината. АЕЦ Белене ще бъде един стабилизатор на вътрешните цени.

Как оценявате споразумението с Турция?

Моята професия ме е направила специалист по проектното финансиране. В момента се занимавам с финансирането и строежа на една електроцентрала в Александрия. Цялата база на създаването на централи в район като нашия се основава на т.нар take or pay договори.

При нас въпросът се поставя по следния начин. Ние имаме излишък и не се обвързваме с турското правителство с един твърд, с определени неустойки договор. Няма електричество срещу път, срещу крави, домати и т.н. Доколкото знам, в света парите са измислени, за да може да се сравнява кон с кокошка.

В момента всички договори трябва да бъдат базирани на кешово плащане, без никакви други закачалки. При това положение има и наказателни части и ако договорът бе добре направен, Турция нямаше да се откаже от него.

Но Турция няма да бъде постоянен купувач на българска електроенергия. Говорил съм с отговорни хора и ще ви кажа защо това е така. Производството на електроенергия е един много капиталоемък процес. За едно работно място трябват 1 млн.щ. долара, а може би и повече, в зависимост от това какъв тип централа ще направите. В момента турското правителство има голям проблем с безработицата. То предпочита да купи за 1 млн.щ.долара 50 модерни шивашки машини и да открие 50 работни места, отколкото да прави централи.

Но Турция е в по-благоприятно положение от нас по отношение на класическата термична електроенергия. Тя се намира по-близко до петролните и до газовите залежи. Само от АЕЦ могат да се постигнат по-ниски цени от класическите термични централи. Когато турското правителство разреши на големи холдинги като "Коч" да направят централи, то това ще стане близо до иракската граница или до Каспийско море. За тях е икономически изгодно да купуват в даден период ток от България, но ние не трябва да правим нито за тях, нито за някой друг специални инвестиции, ако не са свързани с дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.